Четири нива на мерки предвижда новият приет Национален оперативен план за справяне с пандемията с COVID. Водещият индикатор ще е заетостта на интензивните легла.

Това обясни в четвъртък здравната министърка проф. Асена Сербезова по време на свое изслушване в ресорната комисия в НС. 

Моделите, които използваме, се базират на данните в Националната здравно-иформационна система, каза още тя. Сербезова допълни, че вече са проведени разговори с директорите на болници от цялата страна, като те са призовани навреме да подават информацията за заетостта на интензивните легла в техните лечебни заведения.

Нивата на мерките ще са при 50 на сто, 60 на сто, 70 на сто и 80 на сто заетост на интензивните легла.

Запазва се и възможността за мерки на областно ниво.

"Направили сме и математически модел, за да имаме предвидимост от няколко дни преди да бъдат обявени мерките", каза още министърката.

Тя добави и че има създаден Национален пандемичен комитет, които да съгласува предприетите мерки между различните министерства. А в рамките на МЗ има и вътрешноведомствен пандемичен комитет.

Само 8 души с бустерна доза са починали

Само 8 души, които са били с бустерна доза, са починали. Всички те са били над 80-годишна възраст. Това съобщи още здравната министърка в отговор на питане на Елена Гунчева от "Възраждане", която повтори обичайните въпроси на партията за зеления сертификат и надеждността на ваксините.

До момента заради COVID-19 живота си са загубили 31 838 българи, а поставените бустерни дози са 452 422, показват данните на Единния информационен портал.

Министърката подчерта отново, че над 90 на сто от попадналите в интензивни отделения, не са били имунизирани. 

Сербезова съобщи още, че се подготвя информационна кампания за насърчаване на ваксинацията. По думите ѝ тя няма да е с призиви: "Моля ваксинирайте се, спасете живот". 

Тя ще е насочена към хора с придружаващи заболявания с разкази как е протекла при тях имунизацията, ще се споделя и опитът на бременни ваксинирани жени, които са родили живи и здрави деца, Фокусът ще и към хора, които страдат дълго от пост-COVID синдром.

"Концепцията е различна, не налага ваксинацията, а запознава хората с ползите от нея", обясни професорката.

Кога по аптеките няма да има проблем с "Пулмикорт" ,"Вентолин"и др.

Здравната министърка отговори и на питане на депутата от ГЕРБ Костадин Ангелов за някои лекарствени средства, които липсват или трудно се откриват в аптечната мрежа - като нискомолекулярните хепарини, "Пулмикорт", "Вентолин", "Бронхексин".

Според информацията от 7 до 13 януари "Пулмикорт" е включен в списъка, който се генерира автоматично в системата за проследяване на наличности. През този период лекарството е временно спряно, Трябва да се види дали ще присъства в новия списък с актуализираната информация за наличностите. През септември - декември 2021 г. са били доставени 51 565 опаковки. Според данните, огласени от проф. Сербезова, има наличности в складове, За първото тримесечие на т. г. са планирани ежемесечни доставки - 18 хил. опаковки за януари, за февруари и март - по 14 хил. опаковки.

По отношение на "Вентолин" - от 1 ноември 2021 г. продажбите му са били преустановени поради непредвидено увеличено потребление. Те са преустановени временно, подчерта министърката. По информация на притежателя за разрешението на употреба се очаква възстановяване на доставките през февруари.

За "Бронхексин"  Сербезова отбеляза, че през последните седмици не се постъпвали сигнали от граждани за неговата липса.