4 март започна притеснително - в ранните часове на денонощието руската армия атакува АЕЦ Запорожие, една от най-големите в цяла Европа. Бомбардирани бяха площадки около атомната централа. Бързо стана ясно, че възникналият пожар е потушен.

И че централата е под контрола на руснаците (или техни наемници - чеченци, както твърдят агенции).

Няма поражения по реакторите на АЕЦ-а, няма и промяна в радиационните нива на място и в България.

А Русия се капсулира като реакция срещу мерките на САЩ и ЕС. Страната криминализира публикуването на "фейк" новини и реакции за действията на руските военни, на Руската федерация и т.н.

Също така е готова да фалира чужди компании и иззема активите им, ако спират производство следствие на санкциите. Което е много сериозно, тъй като десетки бизнеси - от автомобилни и в други големи индустрии, до по-малки временно преустановиха дейността си с Русия.

Русия също така спря достъпа до социални мрежи, начело с Фейсбук. Тук се получи интересно, тъй като тези платформи търпяха критики, че не са направили необходимото, за да спрат или поне ограничат пропагандата на Кремъл. И ги ограничиха тях.

В Брюксел имахме пореден рунд на срещи, преговори и Съвети на НАТО и външни министри, от които не излезе много. Алиансът не може да влезе в Украйна, но ще брани всеки сантиметър, ако войната навлезе на територията на негов член.

България не е искала войски на НАТО в страната, заяви външната министърка Теодора Генчовска пред кореспондента на Клуб Z в Брюксел.

В няколко големи европейски града десетки хиляди излязоха по улици и площади в чест и подкрепа на Украйна. Те слушаха Володимир Зеленски, който им благодари и ги привества.

Като стана дума за България, тук продължиха атаките между управляващите и ГЕРБ заради горивата. Според Кирил Петков, младежкият ГЕРБ организирал паниката по бензиностанциите. 

На което получи предимно иронични отговори от страна на партията, която доскоро бе на власт.

Асен Василев зае позиция за случилото се на Шипка в гостуване в Панорама по БНТ, където имаше дуел с Томислав Дончев.

Засилиха се гласовете за обявяване на "персона нон града" на руската посланичка Елеонора Митрофанова.

А на първа инстанция съдът произнесе 9-годишна присъда за Кристиан Николов, причинил по непредпазливост смъртта на Милен Цветков.

Започваме с войната, така и завършваме днешния преглед: Клуб Z попадна на интервю с руския бизнесмен Михаил Ходорковски, което си заслужава.