След два часа и половина дебати Столичният общински съвет прие повторно трите свои решения в подкрепа на Украйна и демокрацията в Русия - да се постави украинското знаме на сградата на "Московска" 33, да се кръсти пространство пред руското посолство на "Героите на Украйна", и площад две преки по-надолу да се казва "Борис Немцов".

Решенията от последното заседание на Съвета бяха върнати за преразглеждане от областния управител на София Иван Кючуков (ИТН), според него - защото са незаконосъобразни. В крайна сметка евроатлантическото мнозинство в лицето на ГЕРБ и ДБ ги прие отново без никакви поправки или промени.

Разбира се, в подкрепа на Кючуков се обявиха от БСП. Този път левицата обаче бе далеч по-сдържана - на предишния дебат, продължил над 3 часа, те повториха множество от пропагандните опорки на московския диктатор. Днес обаче се фокусираха основно върху предполагаемите законови несъответствия на решението.

"Критиките на областния управител са изцяло в областа на законността. Не си е позволил политически аргументи. Изцяло одобрявам мотивите му - изтъкна Милка Христова от БСП. - Решенията не се одобряват еднозначно от софиянци. Подобни решения следват да се вземат след широк обществен консенсус."

За да добавят тежест към тази теза, пред "Московска" 33 още от 9 ч сутринта се бяха събрали протестиращи от "Възраждане", които искаха оставката на Фандъкова (макар че тя няма отношение към решенията на СОС по темата).

"Подкрепата на жертви на агресия може да е спорно само в нечия глава, в която няма никакъв разум и морал. И от 10 кладенци да изваждаме вода, есенцията е една - жертвата в една агресия трябва да бъде подкрепяна винаги", отговори й Иво Божков от ДБ.

По отношение на казуса с украинския флаг на сградата на общината, Кючуков твърди, че в Закона за държавния протокол "изчерпателно са изброени хипотезите, при които по изключение на българска обществена сграда може да се издигне флаг на чужда държава" - и решението на СОС това да стане в подкрепа на Украйна не е сред тях. А предвидения срок - "до края на войната", също не отговаря на текста на този закон, подчертава областния управител.

Председателят на СОС Георги Георгиев, юрист по образование, обори тази теза още в началото на заседанието, като изтъкна, че Законът за държавния протокол въобще няма отношение към местната власт.

"Със същия успех можехте да проверите Семейния кодекс и да кажете, че той не позволява това. Съгласно този закон това засяга Министерски съвет, администрацията на президента, Народното събрание - органите на изпълнителната власт, какъвто местният парламент не е. Няма как режимът и координацията на държавните правила на държавните институции да приложите за нас."

И изтъкна, че другият закон, цитиран от Кючуков - Закона за държавния печат и знаме - разглежда хипотезата за поставяне на българско знаме до това на чужда държава в чл. 21, тоест имплицитно съдържа възможността за поставянето на такива.

Това, разбира се, не прекрати дебата, и не попречи на Кючуков да заяви накрая, че не е чул никакви юридически аргументи.

"Това решение ще постави знамето на Украйна, на една велика държава в Европа, която всеки ден показва своето достойнство и свобода, и е най-малкият жест, който ще направим. Тази страна воюва не само за себе си, а и за цяла Европа", изтъкна Грети Стефанова от ДБ.

"Днес СОС и нашите депутати в парламента имаме огромната задача да попречим България да се превърне в Юда на Европа. Днес е велики четвъртък и ние с гордост трябва да гласуваме и по трите точки в подкрепа на Украйна. Не позволявайте на някого да ви набута в сандалите на Юда. България е голяма, големи са сърцата и на свободолюбивите българи. Гласувайте и трите точки."

Разбира се, Карлос Контрера от ВМРО не пропусна да й каже, че "само България е велика". А Иван Таков от БСП (който на предишното заседание повтаряше кремълски опорки) обяви, че ДБ ползват случая са политически облаги.

"Истината е, че за издигането на украинския флаг, наравно с именуването на площи от ваша страна, нека бъдем честни, че е обикновено лицемерие. Ние подкрепихме 300 000 лв на г-жа Фандъкова, единодушно, да се справи с проблема с украинските бежанци. Подкрепихме и безплатния градски транспорт за бежанците. Това е помощ. ние така виждаме помощта за всички нуждаещи се", изтъкна той.

Борислав Бориславов подсети Стефанова, че третият доклад всъщност е в подкрепа на "свободна и демократична Русия".

"Неин изразител и жертва на режима е лидерът на опозицията Борис Немцов, показно застрелян. Този доклад е пряко адресиран към пострадалия и нещастен руски народ", отбеляза той.

Дебатът продължи очаквано - с ехидни обиди от Контрера, който изтъкна, че ДБ работят срещу своите партньори в управлението - БСП и ИТН, и с множество критични изказвания от БСП без различно съдържание от първите.

"Вие сте партия, която 50 години развява знаме на чужда държава. Ставахте и лягахте със сърпа и чука. Сигурно и сега се завивате в него вкъщи. Това е лицемерие", каза Бориславов по посока на левицата.

Към края на дебата се включи и депутатът от левицата Георги Свиленски. Той първо се възмути от исканията за сваляне на МОЧА (известен и като Паметника на съветската армия) в началото на заседанията, а после отбеляза:

"България е заявила своята позиция, не знам защо тук колеги от ГЕРБ и СДС изказват някакво съчувствие, все едно ние се притесняваме с нещо. Ние ясно сме категоризирали действията в Украйна и че това е война. Ясно сме казали, че оръжието подклажда война. Всеки куршум убива. Няма значение какви са жертвите, те са хора. Тези хора, техните баби и дядовци са воювали от едната страна. Не знам кога СДС и ДБ започнаха да харесват Украйна."

Тук го репликира председателят Георгиев:

"Прав сте, по време на война оръжието и патроните убиват. Липсата им също убива."

Дебатът върху следващите две решения - за кръщаване на алеята "Героите на Украйна" и площад "Борис Немцов" - мина доста по-кратко. Тук Кючуков имаше други аргументи - че не са спазени законовите изисквания именуването на чужденци да става с мотивация какво е направил чужденецът за нас, и да има реципрочност - т.е. Украйна и Русия да кръстят свои обекти с български имена.

Според него въобще няма законова възможност пространството пред посолството да бъде превърнато в алея. В крайна сметка и тези решения бяха прегласувани от ГЕРБ-СДС и "Демократична България" без промени, а БСП обеща да ги обжалва в съда.