ПЕТЪР ТОМОВ

Наш корепосндент

ТАМПА, ФЛОРИДА – Четирима шефове на Сикрет сървиз бяха уволнени след чистка, предприета от новия директор на охраната на президента на САЩ. Разтърсваната от скандали заради пропуски, професионална немърливост и неморално поведение служба преживя най-сериозните кадрови промени, след като през октомври 2014 г. директорката Джулия Пиърсън подаде оставка.

Изпълняващият длъжността шеф на федералната агенция  Джоузеф Кланси съобщил лично лошата новина на Дейл Пупило, който отговаря за охранителните операции, Поул Мориси, завеждащ разследващото звено, Джейн Мърфи, шефка на отдела за връзки с обществеността и Марк Копандзи, отговарящ за техниката и специалните средства за подкрепа.  В пенсия обяви, че ще излезе по-късно през тази година  пети член на висшия апарат на Сикрет сървиз – Вик Еревия, който през 2013 г. бе повишен да ръководи персоналните бодигардове на президента Барак Обама, а през 2014 г.  бе издигнат за заместник деректор на службата.  

Четиримата наказани трябва сами да решат дали да напуснат или да продължат да заемат по-ниски длъжности в агенцията или в по-нисшето Управление за вътрешна сигурност. 

Сикрет сървис е подложен на унищожителни критики и разследвания заради нехайството, довело през миналата година до проникване на въоръжен с нож мъж в Белия дом. Той успя да проникне навътре в първия етаж на сградата и бе спрян в опасна близост до кабинетите на админстрацията. Обама не бе в Белия дом по време на ицидента. Преди това агенцията бе опозорена, след като се разкри, че агенти от авангардната група, подготвяща посещението на Обама в Колумбия, са ползвали услугите на проститутки в Богота. Тогава възникна подозрение, че жриците на любовта може да са имали достъп до някои от секретните документи, когато са били в стаите на гардовете. Американските законодатели бяха разярани на агентите и заради допуснатия през 2011 г. инцидент, при който бяха дадени няколко изстрела по резиденцията на  президента на САЩ. Само заради късмет тогава не пострада никой.

 „Промяна е необходима, за да се намери нова перспектива за начина, по който си вършим работата“ , заяви Кланси за в. „Вашингтон поуст“. „Сигурен съм, че бившите шефове ще продължат да бъдат ценни кадри на други постове в службата“, коментира той кадровите промени.       

Преди да бъде назначен за временен директор на Сикрет сървиз Джоузеф Кланси бе шеф на екипа, който охраняваше Обама. През ноември, когато пое службата, той заяви пред журналисти, че има намерение да върне загубеното доверие в ръководството на агенцията. Той подчерта, че иска да възстанови морала и нормалния климат между агентите и ръководството. 

Чистката в Сикрет сървис дойде след месеци на щателно разследване, извършено от специална комисия, назначена от Управлението за вътрешна сигурност. Заключенията на инспекторите бяха, че Сикрет сървис е деморализирана и страда от липса на серизно ръковдодство.

Кланси допълни, че действията му се онсовават на факти от разследването, а така също на лични преценки за пропуските в агенцията. Той посочи, че засега няма да има промяна на втория човек в агенцията, заместник-директорът Алвин Смит. 

За много хора Сикрет сървис е свързана единствено с нейните охранителни функции на държавния глава на САЩ. Службата има филиали във всички щати и се грижи също за сигурността на важни политици. Особено заета е тя по време на кампаниите, предшестващи президентските избори в САЩ, когато агентите й отговарят за сигурността на претендентите за поста на държавния глава. Освен това служителите на агенцията провеждат разследвания в случаи, когато е установено подправяне на националната валута на Съединените щати. Кампанията, преприета от Кланси, цели да подготви Сикрет сървиз за сериозната работа, която предстои по време на кампанията за президентските избори през 2016 г.