"Всеки месец се извършват проверки. През декември и януари агенцията извърши инспекции на 60 търговци на едро и дребно. Бяха установени при петима от търговците на едро нарушения, свързани с неподаване на данни в електронната система. В момента се връчват актовете, а санкциите, които се предвиждат са между 15 и 30 000 лева."

Това съобщи изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов по бТВ в петък.

Кирилов уточни, че при двама от търговците на едро са били установени допълнителни нарушения. На единия от тях сега ще бъде спряна експлоатацията на склада, а на другия ще бъде връчена заповед за отнемане на вече издаденото разрешение за търговия на едро.

Проблемът с недостига на лекарства е в целия Европейския съюз, а причините за това са повишеното потребление и производствени нарушения, повтори отново той един от аргументите на здравните власти, с който оправдават кризата при някои лекарства и затрудненията, които имат пациентите да си ги набавят.

През януари са били доставени близо 200 000 опаковки антибиотици от групите пеницилини, цефалоспорини и хинолони, при които имаше затруднения в доставките, информира шефът на лекарствената агенция.

По темата за липсващото лекарство за диабетици “Оземпик” обясни: "За конкретния продукт има производствено забавяне. Министерството на здравеопазването и Агенцията по лекарствата бяхме уведомени през декември. Те ни информираха, че доставката за декември и януари ще бъде отложена за февруари, а в последствие ни казаха, че се отменя за март. Беше намерено решение за преразпределяне на количества от словенския пазар. 9600 опаковки вече са доставени и вече се разпределят от търговците".

От съобщение качено на сайта на Агенцията по лекарствата се вижда, че се очертава дефицит и на определен вид инсулин за няколко месеца. Той подчерта, че има указание тези продукти да не се назначават на нови пациенти, а за тези пациенти, които вече са на тази терапия има указание как да се замести това лекарство.

Кирилов отново припомни, че от здравното министерство предлагат промяна на формулата, според която се забранява износът на някои лекарства при недостиг на вътрешния пазар, защото системата СЕСПА не работи добре. Той обясни, че това може да стане след като заработи новият парламент. Здравният служебен министър Асен Меджидиев многократно обявяваше такова намерение и при предишното Народно събрание, но реални предложения не бяха представени.