В нарушение на собственото си учредително споразумение, реформаторите ще отложат за пореден път конгреса, на който трябва да решат дали да се слеят в една партия и да имат ли общ лидер. Причината - в Блока отново има неразбирателство кога е по-добре да се свика общото събрание - преди или след местните избори тази есен, научи Клуб Z.

В документа е записано, че Гражданският съвет на Реформаторския блок "свиква съюзен конгрес не по-късно от първата половина на септември 2014 г." Това обаче така и не се случи, а конгресът се отлага няколко пъти още от миналата година, като за последно се очакваше все пак да се проведе този януари, най-късно в началото на февруари. Отделно, мандатът на Гражданския съвет е изтекъл, но пак според учредителния документ, само нов конгрес може да определи новия състав на ГС.

"Май вече никой не иска конгрес, защото нещата в парламентарната група потръгнаха и тя работи единно", коментира член на ръководството на Движение "България на гражданите".

От ДБГ все пак са наясно, че няма как да не се проведе конгрес, но настояват той да се свика след местните избори. Със сходен мотив от партията на Меглена Кунева отлагаха и преди - заради парламентарния вот, заради преговорите за съставяне на правителство, заради неотложните реформи.

На страната на ДБГ отново е и СДС. 

От ДСБ на Радан Кънев обаче настояват конгрес да се свика преди кметския вот, още тази пролет, най-късно през лятото. Такова е и желанието на Гражданския съвет. 

В крайна сметка се очаква през март формациие да се съберат, за да подпишат ново учредително споразумение и в него да се посочи нова дата за свикване на конгреса. Настоящото споразумение е подписано от пет от партиите в коалицията - т.нар. учредителки ДСБ, ДБГ, СДС, НПСД и БЗНС. Християндемократическата партията на Ирина Абаджиева-Репуц и БНД бяха присъединени в коалицията с анекс.

Покрай сагата с разпределянето на държавната субсидия, която приключи с това, че Репуц не получи нито стотинка и се закани да съди реформаторите, се очаква ХДП да не бъде поканена да подпише новото учредително споразумение.

"Видя се каква е истинската същност на Репуц. Но с БНД (чийто зам.-председател Борислав Великов стана депутат, б.а.) работим много добре и партията вероятно ще бъде поканена", коментира депутат от Блока.

Под въпрос е и съставът на Гражданския съвет, който според учредителното споразумение е висш управленски орган на РБ, състоящ се от 45 души. В Съвета отдавна има брожения срещу начина на взимане на решения в Блока, които достигнаха своя пик с излъчването на лидера на СДС Божидар Лукарски за министър на икономиката.

Не е ясно ще запази ли ГС сегашната си форма и численост, како и функции. Миналия ноември от ДБГ дори намекнаха, че той трябва да бъде премахнат.

"Нека бъдем честни, нашата иновация - Гражданският съвет, беше много интересна и даде добър резултат, но в решителни моменти имаше разклащане на лодката, което е крайно недопустимо тогава, когато водехме преговори за участие в управляващо мнозинство да има атаки от съвета. Лодката вече не се клати, дошло е време да се изчистят нещата, защото РБ е дългосрочен проект", заяви тогава зам.-председателят на партията на Кунева - Найден Зеленогорски.

По думите му преди да се стигне до конгрес националните събрания на всяка една от формациите трябва да се съберат и да решат дали искат да се слеят в единна партия.