Съвсем очаквано, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се разграничи от дългогодишния си министър на финансите Владислав Горанов, санкциониран вчера по американския глобален закон "Магнитски". Не само се разграничи днес, ами и обяви как отдавна е направил това.

Лидерът говори пред актива в Стара Загора, където обяви подкрепа за нов мандат на кмета от ГЕРБ Живко Тодоров. И покрай това сам спомена Горанов.

"Искам да напомня на тези, които злорадстват, че още тогава той беше освободен като министър, депутат и оттогава не е участвал в нито една листа. Ние толкова можем като партия да се разграничим", заяви бившият министър-председател.

Става въпрос за 2020 г., когато Борисов като премиер поиска три министерски оставки -  на министрите на финансите, на вътрешните работи и на икономиката - Владислав Горанов, Младен Маринов и Емил Караниколов. Мотивът: в публичното пространство били свързвани с депутата от ДПС Делян Пеевски и оставките щели да опровергаят това. По това време под прозорците на Министерския съвет се искаше оставката на кабинета "Борисов", както и на главния прокурор, а самият Борисов и Горанов бяха посочени от бизнесмена Васил Божков като лица, които е подкупвал, за да се ползва хазартният му бизнес с протекции.

Впоследствие Горанов се покри, но за малко. Започна да се появява до лидера като съветник на партията и заедно с него бе арестуван по време на кабинета "Петков".

"Ние сме се разграничили от Горанов, той не е на никаква длъжност. Дълбоко вярвам, че той не е виновен и дълбоко съжалявам за децата му и се надявам да докаже, че е невинен", заяви още Борисов.

И пак се закле, че и стотинка не е докосвал от рушвети на укриващия се в Дубай хазартен бос.

"Аз пред вас твърдя, че нито стотинка, нито лев, и Господ ми е свидетел, не сме получили от въпросния Божков!" - заяви и бързо се разграничи: "Ако някой някъде е получавал, да си носи отговорност. Аз твърдя, че аз и партията не сме получили и стотинка".

След което направи паралел между американските санкции и измененията в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), предложени от министъра на правосъдието Крум Зарков, които парламентът не прие след системно бламиране от страна на ГЕРБ. За Борисов обаче нещата изглеждат иначе - депутатите му били хванати в "капан" от "опитния вълк" Христо Иванов (съпредседател на "Демократична България") и съпредседателите на "Продължаваме промяната" Асен Василев и Кирил Петков - и заради тях заложения в НПК механизъм за ефективно разследване на главния прокурор не бил приет. А ГЕРБ била набедена, че го саботира.

"Както Крум Зарков каза, ГЕРБ надиграха ПП и ДБ. Точно обратното, мили мои - те ви надиграха! Защото ние като партия поехме ангажимент да изкараме съдебната реформа дори в оставащите няколко дена. Вие като млади зайчета тичахте в устата на вълка. Хитрият ход на опитния вълк Христо Иванов - какво ви направиха - не влязоха в залата, а те ги няма, не се регистрираха!" - обърна се към своите депутати Борисов.

И допълни, че неприемането на НПК не се харесало на "нашите партньори в Америка". След което продължи:

"Аз се усетих късно. Щях да ви върна да гласувате и щеше да мине. Партньорите във Вашингтон очакваха това да се случи, защото Бойко е обещал. Ние се издънихме, ние се оставихме да ни надиграят, вместо да приемем закона на Крум Зарков.

Първият ден на Народното събрание (следващото) ние подкрепяме, внасяме, подкрепяме, внасяме, без значение, на Крум Зарков закона. Защото Джим О'Брайън (ръководител на Офиса за координиране на санкциите в Държавния департамент на САЩ) казва: "Законът на Министерския съвет!". Ние, Деси (Десислава Атанасова, председател на парламентарната група), подкрепяме закона на МС, какъвто и да е той, и Чолаков няма да ми философства "Конституцията, правото..."

Те (американците) вече знаят, че онези (ПП и ДБ) не стават, те са за масовката. Всичко друго свършихме, тука се издънихте. И когато се обадих, вече ви нямаше. 20 минути закъснение. Дълбоко съжалявам, че изпуснах тайминга в тия три дена".

Какво стои зад всички тези думи? Проектът "Зарков" бе внесен в парламента на 30 декември заради дългите съгласувателни процедури с европейските партньори. Председателят на правната комисия Радомир Чолаков (ГЕРБ) обаче не го подложи на гласуване в правната комисия на първо четене - вместо това обяви, че на следващото заседание ще бъде изслушан за мнението му (за пореден път) главният прокурор Иван Гешев. Оттук забавянето на закона "стартира" със седмица.

Когато той все пак стигна до зала, се наложи ново отлагане - с ден. Заради липса на кворум. А как се стигна до липсата на кворум? Не се регистрираха депутати на ГЕРБ и ДПС, а част от тези на ПП не бяха в залата, а в участия в комисии и работни групи (т.нар. от Борисов капан).

На следващия ден НПК все пак бе приет на първо четене, като по правилник той, както и останалите проекти за НПК, внесени от парламентарни групи, трябваше да бъдат обединени в общ доклад, което става на заседание на правна комисия. Очакването бе това заседание да се проведе в понеделник, за да може да се докладва от парламентарната трибуна, ДБ и ПП да поискат съкратен срок за предложения между двете четения (три дни) и законът да бъде окончателно приет в последния работен ден на 48-ото НС. Чолаков обаче не насрочи заседанието за понеделник, а за вторник. Т.е. след първоначалното забавяне със 7 дни заради изслушването на Гешев, се добави още един ден и така, с липсващия кворум, станаха 9.

Това обаче не е всичко. От ПП и ДБ не се дадоха, макар да бе ясно, че тридневен срок би влязъл извън поставения от президента за разпускане на парламента - 3 февруари и поискаха председателстващия заседанието да изчете от трибуната постъпването на общия доклад (Тогава може да се направи предложение за съкращаване на стандартния 7-дневен срок, като той започва да чете с оповестяването на доклада). Росен Желязков (ГЕРБ) обяви, че няма такова съобщение още. Това се случи в откритата част на заседанието, като по-късно предстоеше закрита такава - заради изслушване на докладите на службите. И именно в закритата част председателстващият, вече Йордан Цонев от ДПС, е съобщил за доклада - в почти празната зала. Гласовете на ГЕРБ, ДПС и БСП (БСП гласува с "въздържал се", което на практика се прибавя към гласовете "против") не допуснаха съкратения срок, а от ПП и ДБ пак липсваха депутати. Но и всички да бяха на позиция, мнозинството бе на ГЕРБ, ДПС и БСП.

Малката подробност е и че председателят на парламента Вежди Рашидов (ГЕРБ) не бе включил в разпределението за водене на заседанията в тази седмица заместниците си от ПП и ДБ - Никола Минчев и Атанас Атанасов - т.е. тези, които можеха да съобщят за доклада в публичната част на заседанието.

Така НПК на Зарков, искан от американците, за чието приемане настоя и посланик Херо Мустафа непосредствено преди заминаването си от България и за който днес Борисов говори, "увисна" - със забавяне, инициирано от ГЕРБ и подпомагано от ДПС и БСП, от близо 10 дни, а не с 20 минути, както ги изчисли лидерът Борисов. А надеждите на ПП и ДБ бяха, че президентът Румен Радев ще разпусне парламента със седмица по-късно (конституцията го позволява, тълкуват те), ако имаше политическа воля за приемане на механизма за главния прокурор. Каквато видимо нямаше.

В добавка от ГЕРБ планираха алтернативна на НПК на Зарков реформа - следовател да разследва главния прокурор и тихо, без обичайния шум, в последния работен ден на 48-ото НС, пратиха питане до Конституционния съд за това.

Но за да не попадали повече в такива "капани" депутатите му, Борисов днес даде от Стара Загора заявка:

"Това ме навежда на мисълта, че в следващия парламент трябва да остана вътре."

Досега Борисов неизменно води листи и в София, и в Пловдив и също толкова неизменно се отказва впоследствие от спечеленото депутатско място. Дори и като народен представител, когато ГЕРБ бе опозиция по времето на кабинета "Орешарски", не сядаше на депутатската банка.

В заключение лидерът изброи за пореден път какви крадци били Петков, Василев и ДБ - по отношение на газа, бензина, "Неско" ("Нексо", но не искал да го произнесе правилно, за да не го съдят). И обяви с препратка към "Магнитски":

"Ще дойде ден и ние ще пишем постове за корупция - като тези, които сега злорадстват."