Израелският премиер Бенямин Нетаняху изненадващо спира съдебната реформа, която от дни предизвиква бунтове в страната и бе повод дори армията да се обърне срещу правителството. Очаква се Нетаняху да съобщи, че спира реформата в специално обръщение по изралеската телевизия.

След уволнението на израелския министър на отбраната Йоав Галант ситуацията в Израел рязко се изостри: в неделя вечерта десетки хиляди гневно демонстрираха срещу решението на министър-председателя. Той уволни Галант, който принадлежи към неговата дясна консервативна партия "Ликуд", заради призива му да се спре съдебната реформа.

От дни десетки хиляди в Израел протестират срещу плановете на Нетаняху и правителството му да ограничат влиянието на Върховния съд и да засилят собствената си властова позиция за сметка на независимата съдебна власт.

Според съобщения в медиите армията е била поставена в повишена готовност заради хаотичното развитие на събитията.

В събота вечерта Галант е призовал правителството да започне диалог с критиците. Той предупреди, че националната сигурност е застрашена. От седмици се говори за нарастващо недоволство и в армията, като много запасняци не се явиха на служба в знак на протест срещу реформата.

Нетаняху е предложил на Галант да запази поста си, ако той се откаже от парламентарния си мандат, съобщи днес израелската държавна радиостанция "Кан". Според нея Галант е отхвърлил предложението.

В събота вечерта над 200 000 души излязоха по улиците на Тел Авив - демонстранти с израелски знамена блокираха централния път за Йерусалим и запалиха гуми. Полицията използва конни ездачи и водни оръдия срещу хората. В Йерусалим разгневени хора пробиха пътната блокада до резиденцията на Нетаняху, където през нощта пристигна за разговори ръководителят на вътрешната разузнавателна служба Шин Бет.

От неделя вечерта до късно през нощта Нетаняху се консултира с няколко министри от кабинета си за евентуално спиране на реформата, съобщи в. "Джерусалем пост". На кризисната среща в кабинета му са присъствали министърът на правосъдието Ярив Левин, министърът на финансите Безалел Смотрич, министърът на образованието Йоав Киш и министърът по стратегическите въпроси Рон Дермер. Позовавайки се на източници от партия "Ликуд", се казва, че Дермер и Киш са пледирали за спиране на реформата. Левин, от друга страна, е настоявал да продължи проекта, като е заплашвал да подаде оставка.

Президентът на Израел Исаак Херцог също е призовал правителството да спре спорната реформа.

"В името на единството на израелския народ, в името на отговорността, ви призовавам незабавно да спрете законодателството", заяви той рано сутринта в понеделник, обръщайки се към Нетаняху.

Съобщава се, че лидерите на коалицията планират да обсъдят как да действат сутринта. Според вестник "Хаарец" влиятелни политици от "Ликуд" настояват за оставката на министъра на правосъдието Левин, който е обвързал политическата си съдба с реформата. Политиците от опозицията Яир Лапид и Бени Ганц призоваха колегите си от партията на Нетаняху в съвместно изявление "да не участват в разрушаването на националната сигурност". Те заявиха, че ръководителят на правителството е "преминал червена линия".

Междувременно многохилядният митинг на опозицията пред Кнесета (израелския парламент) в Йерусалим приключи и сега там се събират поддръжници на правителството на Нетаняху, съобщи израелският държавен телевизионен канал "Кан-11".

На излъчени от мястото кадри се вижда как активисти със знамена на партията на Нетаняху "Ликуд" изпълват площада до парламента, като много от тях скандират името на премиера, изразявайки по този начин подкрепата си за правителството. Сред протестиращите се виждат и фенове на йерусалимския футболен клуб "Бейтар".

Това стана, след като министърът на финансите Бецалел Смотрич призова за контрапротести, предаде ДПА.

"Елате в Йерусалим… Ние сме мнозинството, нека се чуят нашите гласове. Няма да им позволим да откраднат гласовете ни и страната", казва крайнодесният Смотрич на публикуван в "Туитър" видеозапис. В него той добавя, че правосъдните реформи няма да бъдат спрени.

Правителството на САЩ призова за компромис в спора за съдебната реформа в условията на широко разпространени протести.

"Дълбоко сме обезпокоени от днешното развитие на събитията в Израел, което подчертава спешната нужда от компромис", заяви Белият дом в неделя вечерта.  Демократичните ценности винаги са били отличителна черта на американско-израелските отношения и трябва да останат такава.

Фундаменталните промени в демократичната система, като тези, планирани от израелското правителство с неговата съдебна реформа, трябва да се осъществяват с възможно най-широка обществена подкрепа, заяви той. "Продължаваме да настояваме пред израелското ръководство да намери компромис възможно най-скоро", посочи още.