Храмът "Св. Александър Невски" остава затворен за венчавки и занапред. Това е решил на свое заседание от 20 януари т.г. Св. Синод, съобщава сайтът dveri.bg. Според изданието поводът бил публичният интерес към сватбата на милионера Християн Гущеров и фолкпевицата Мария, за която те оповестиха, че ще се проведе в „Св. Александър Невски”. В крайна сметка младоженците бяха принудени да се венчаят в друга църква.

Св. Синод все пак се събра и потвърди решението си от 8 юли 1999 г., според което не се допускат кръщения и венчавки в църквата „Св. Александър Невски”. В решението се казва, че „категорично се забранява нарушаването на това решение и вменява на председателя на църковното настоятелство на ПКСХП „Св. Александър Невски” стриктно да следи за изпълняването на настоящото синодно решение по този въпрос”.

През годините въпреки забраната на Св. Синод заможни двойки успяха да сключат брак в катедралата, заплащайки неизвестни суми на бракосъчетаващите ги духовници, коментират от dveri.bg.

Любителите на известни места за сватбите си могат да компенсират недостъпността на "Св. Александър Невски" с възможността да вдигнат сватба в парк-дворец "Врана". Патриархът не дава, царят обаче - да.

Ритуалите ще се провеждат в градините на царската резиденция. Вдигането на сватби ще бъде прецедент в над 100-годишната история на двореца. Желаещите не липсват и сигурно ще трябва да чакат на опашка за свободни дати.

Кандидатите ще се вричат във вярност, като плащат в зависимост от броя на гостите.  До 100 души цената ще бъде 820 лева, а до 200 души - цената ще бъде 1640 лева. Ще се разрешават ритуали с продължителност до 2 часа, съобщи Нова тв.

Срещу 120 лева младоженците ще могат да си направят фотосесия, където пожелаят. Има обаче и ограничения. Церемониите ще бъдат без музика и консумация, тоест само подписването. Сватбите могат да се правят само на открито. Вътрешността на двореца остава недостъпна за сватбари.