Пленумът на ВСС се зае по същество с второто предложение за "импийчмънт" на Иван Гешев, след като до следобед отхвърли първата процедура срещу главния прокурор. Четирима членове на Съвета предлагат той да бъде уволнен заради грубо накърняване на авторитета на съдебната власт, визирайки брифинга му на 15 май.

Тъй като въпросът е етичен, защитната теза на Гешев и адвокатката му Радостина Константинова е, че той е бил "под силното емоционално въздействие на всички обстоятелства, които са му се случили – взрив, заплашително писмо" и т.н. (нищо, че брифингът всъщност е на 15-ия ден след "атентата", б.а.).

Освен това те оспорват изцяло предложението, защото острите му думи били извадени от контекста, както и че това е правото му на изразяване на свободно мнение, което е гарантирано в Конституцията.

Гешев бомбардира Съвета с куп доказателствени искания - включително цитати от сайтове и дори поиска да се приобщи... изказване на депутатка от ИТН преди няколко парламента през 2021 г., която също говорела за "политическия боклук".

Тук новият министър на правосъдието Атанас Славов обърна внимание на главния прокурор, че съществуват и много други изрази, които се ползват с широка употреба, но не подхождат на човек от върха на съдебната власт и от "тримата големи".

В този дух главният прокурор вечерта след 20:00 часа цитира и Салман Рушди, който казал:

„За думи не може да се съди човек, защото това е словесен фундаментализъм.“

Що се отнася до емоционалното състояние, Гешев го показа и днес, като се развика на членовете на ВСС, които твърде дълго питаха за разни детайли Ясен Тодоров

"Няма да се обяснявам защо не са ме убили! Вие разбирате ли какво дъно стигнахте?!" 

Но това - едно на ръка...

Така или иначе най-очаквани бяха изслушванията на двамата - Ясен Тодоров, зам.-директор на НСлС, който непоколебимо крепи версията на самия Гешев, както и на Борислав Сарафов - директор на следствието, който от 5 май рязко се обърна срещу Главния.

Двамата прекараха целия ден от сутринта в очакване ВСС все пак да ги изслуша в специфичната процедура, която представлява "импийчмънтът" на някой от "тримата големи". Редът им дойде чак вечерта.

Това бе и първият сблъсък "на живо" между Гешев и Сарафов.

Ясен Тодоров: Много е стабилен, но извършваше хаотични движения  

Тодоров се срещнал на 14 май, неделя, с главния прокурор "в къщата, в която живее". Това е станало след като Гешев се е срещнал с Йордан Стоев от ВСС и прословутия запис от разговора им... просто се появи.

Тодоров декларира, че Гешев бил нестабилен, като обикновено е подреден, а сега скачал от тема в тема. Казвал, че ако напусне и остане на улицата сам, е уязвим (в смисъл - че ще го убият, б.р.), но после пак скачал и казвал, че няма да подаде оставка.

Извършвал хаотични движения и бил разпилян.

Олга Керелска зададе интересен въпрос – щом Тодоров твърди, че Гешев бил разстроен, защото е "сам до стената и изоставен", на чия подкрепа преди се е надявал, че да не е „сам и опрян до стената“.

Ясен Тодоров сподели и лично наблюдение: че това, което видял по социалните мрежи и поне хората от неговия кръг, с които общувал по темата, повечето одобрявали казаното от Гешев за "политическия боклук", който да се изрине.

Иначе Главния му споделил, че след 1 май от дни не бил спал.

Освен това Ясен Тодоров разчувствано каза, че въпреки датата 14 май, денят бил студен и се наложило „г-н Гешев да ми даде една връхна дреха“.

Накрая Гергана Мутафова попита Ясен Тодоров – освен него, за когото е очевидно, колко още членове на семейството му са в йерархична зависимост от Главния - прокурори, следователи или служители на ПРБ. Той каза – още двама.

„Наостреният“ Гешев и стола на мъченията, който си държи в кабинета

Съвсем на друго мнение, очаквано, бе Борислав Сарафов. Той повтори познатата версия - че сутринта в понеделник, 15 май, е получил съобщение да се яви на оперативка в кабинета в Съдебната палата (ако не броим интересния детайл, че главният и зам. главните си имат канал в приложението "Сигнал", б.а.).

Като влязъл, било специално посочено кой къде да се настани – а на Сарафов да седне на специално място и до него да няма никой.

"Уточни, че има над 150 такива записа и пусна този запис (с Йордан Стоев)... Слушах не повече от 3-4 мин., казах, че не желая да слушам повече и излязох. Оттогава не съм се чувал и виждал с г-н Гешев до днес."

Мога да кажа, че г-н Гешев - емоционалното му състояние беше по-скоро с един негативизъм към мен, наострен! И, както казах – беше с негативно отношение, то личеше от самото посрещане – сякаш трябваше да седна на стола на мъченията срещу него."

Сарафов се ожали и че вече не е член на чата с другите зам. главни прокурори (освен него главният прокурор има още 4 заместнички, б.р.).

На нарочен въпрос - той отново повтори, че Гешев лично е заявил във въпросната сутрин, че сам е направил записа с Йордан Стоев, а освен това обявил, че има над 150 такива с магистрати, членове на ВСС и политици.

(Гешев - напротив твърди, че неизвестно лице е дало записа на негов сътрудник, б.р.).

Сарафов описа шефа си:

"Агресивно и войнствено настроен срещу мен персонално".

Иначе самият Сарафов не знаел дори как се записват хора с телефон.

По повод мистерията с израелския експерт, той потвърди, че на 1 май Гешев му звъннал и казал:

"Ясен ще доведе един израелски експерт. Пуснете го да види и да даде своето мнение."

Но и Сарафов заяви, че макар израелецът да е бил "наблизо до местопроизшествието – непосредствено до служебния микробус", не може да бъде обвинен, че е участвал в огледа.

"Просто около буса. Това беше на 8-10 метра от самото местопроизшествие, където беше паркиран бусът."

За да е още по-абсурдно, зам.лавният прокурор описа как възприел шефа си вечерта на 1 май, след "атентата":

"Тогава ми направи впечатление, че се чувства като човек, преодолял някакво препятствие и това е нормално. Беше в приятно и приповдигнато настроение тогава“, каза следователят.

Той обобщи:

"От момента, в който се видя, че ще бъде приет законов механизъм за разследване на главния прокурор, от този момент започна по-голямото вмешателство на прокуратурата и на самия г-н Гешев в политическата класа."

Преди полунощ: заплашителни писма, анонимен шофьор, ключар, дупка в паспорта и Гешев, който "замръзнал"

Изключителното маратонско заседание (за справка - избирането на Гешев през 2019 г. отне "само" около 10 ч.) продължи с разкрития на служители, подчинени на Главния, които въпреки някои възражения, бяха допуснати.

Т.нар. заплашително писмо е било предадено на Иван Гешев от шофьор към Върховната касационна прокуратура. Това е станало във ВИП залата на летището в столицата при завръщането на главния прокурор от САЩ. Това заяви Марчела Панталеева, която е старши експерт в Дирекция „Публична комуникация“ към администрацията му. Панталеева е придружавала Гешев при пътуванията му в Турция и САЩ в качеството си на преводач, а той много държеше тя да даде сведения пред съвета.

Правният сайт "Лекс" разказва за среднощните изповеди на Пантелеева. Служителката обясни, че пристигнали на летище „София“ на 13 май късно вечерта и докато оправяли документите си, шофьор от прокуратурата пристигнал и предал плик с писмо за главния прокурор. Панталеева каза, че не е обърнала внимание на Гешев, докато чете писмото.

„Но в един момент ми направи впечатление промяна на поведението – все едно замръзна и тогава си позволих да го попита дали всичко е наред, защото имаше рязка промяна в настроението. Той се вбеси и скъса писмото“, разказа Панталеева.

Тя поясни, че през цялото време на тяхната командировка Гешев бил разконцентриран, притеснен и объркан.

„Той е доста устойчив, успява да се владее във всякакви ситуации. Но при престоя в Турция и САЩ забелязах промяна в цялостното поведение. На първо място беше притеснен и объркан от ситуацията. Събитията бяха интензивни.

Бяхме в Турция непосредствено след взрива. Там малко не знаеше какво се случва. Напрежението в България беше такова, че да следи кой в какво го обвинява и не беше концентриран в работата. В САЩ нещата ескалираха всеки ден поради многото събития, които се случваха. Всичко се наслагваше. Върхова точка беше получаването на писмото на 13 май на летище „София“, разказа Панталеева.

Гергана Мутафова поиска да разбере кой е този шофьор и къде точно е станало предаването на писмото.

Панталеева заяви, че не знае името, а самото предаване е станало във ВИП залата.

„Някой си позволява да предаде на шофьор на прокуратурата писмо и той отива във ВИП залата да го предаде на главния прокурор, при положение че има и служители на НСО“, изуми се министърът на правосъдието Атанас Славов.

„Ще се изненадам, ако е още служител на прокуратурата. Не си представям как някой дава писмо на служител на прокуратурата, той го носи във ВИП залата. Главният прокурор приема писмото. Очевидно се знае кой е шофьорът и кой е автор на писмото. Във ВИП залата има и камери.

Много е важно да се изясни механизмът на едно такова изпълнително деяние, което поставя в риск главния прокурор“, каза още Славов и посочи, че това също трябва да бъде тема на отделно заседание на ВСС, на което да се обсъдят всички въпроси, поставени днес във връзка с оказан натиск върху членове на съвета, включително и заплахите срещу главния прокурор.

Гергана Мутафова се съгласи и посочи, че е много важна самоличността на шофьора. Очевидно е, че е знаел кога пристига самолетът, което буди съмнение, допълни тя.

Тогава Гешев обясни, че заминал за Турция с дипломатическия си паспорт, но визата за САЩ била в друг, който бил продупчен. Този продупчен паспорт бил в дома му, където обаче нямало никого. Това наложило служители на прокуратурата заедно с ключар да разбият вратата, да вземат паспорта, да го предадат на друг екип на НСО, който му занесъл паспорта. И едва тогава Гешев заминал за САЩ.

Връщайки се оттам обаче той нямал ключ за дома си и този шофьор, който от 20 години работи в прокуратурата, му донесъл на летището ключ от къщата му и въпросното писмо. Името му било Йордан (Данчо) Йорданов.

След изслушването му Огнян Дамянов представи няколко доказателства – основно съобщения в Туитър по повод посещението на Гешев в Турция и няколко съобщения на пресцентъра за посещението му в САЩ. В залата се чу въпрос защо ги иска, на което Дамянов отвърна, че са свързани с изясняване на емоционалното състояние на главния прокурор, което цял ден бе обект на установяване от съвета.

ВСС ще продължи темата с "импийчмънта" на Гешев на 12 юни.