Доналд Тръмп е майстор на мрачните прецеденти сред американските президенти.

Той е първият държавен глава: 

- Импийчван два пъти; 

- Осъждан за сексуално насилие; 

- Обвиняван за криминални престъпления*.

Този четвъртък републиканецът стана първият бивш президент на САЩ с повдигнати обвинения за федерални престъпления.

Какво означава това? Може ли вместо в Белия дом настоящият кандидат-президент да се озове в тъмна килия?

Може и още как. Вижте защо.

Предисторията

След края на единствения мандат на Тръмп като президент на САЩ през януари 2021 г. бизнесменът пренася стотици класифицирани документи до резиденцията си в Мар-а-Лаго. Националният архив на САЩ, чиято основна цел е именно да съхранява секретни федерални материали, започва продължителна игра на "котка и мишка" с бившия държавен глава.

След месеци увещания, 15 кутии с документи от Мар-а-Лаго са върнати в началото на 2022 г. Когато обаче от Националния архив отварят кутиите, те откриват повече от 100 разхвърляни класифицирани документа, измежду други ценни предмети.

Още тогава възниква въпросът дали Тръмп е излъгал и дали в имението му във Флорида се пазят още държавни материали. Борбата между експрезидента и САЩ продължава до юни 2022 г., когато адвокатите му все пак предават допълнителни 38 класифицирани документа. Благодарение на източници от самата резиденция обаче, ФБР научава, че Тръмп има още какво да връща на държавата, която се е клел да защитава.

Агенти на Бюрото извършват претърсване на Мар-а-Лаго на 8 август 2022 г., на което откриват още 101 класифицирани документа.

В хода на разследването става ясно, че кутии, съдържащи материали с чувствителна информация, са били преместени от складово помещение в Мар-а-Лаго през юни 2022 г., след като Тръмп получил заповед да предаде всички класифицирани документи. Кутиите са били върнати обратно в същото складово помещение ден преди федерален прокурор и агенти на ФБР да посетят имението.

Сред върнатата документация се намират любопитни "четива", свързани с ядрените способности на чужда държава, топсекретно сведение за ракетната програма на Иран (тук трябва да се спомене, че измежду гостите на Мар-а-Лаго през последните две години са забелязани лица с близки връзки до Саудитска Арабия), разузнавателна информация за Китай и други.

На 18 ноември 2022 г. министърът на правосъдието Мерик Гарланд назначи специалния прокурор Джак Смит да разследва Тръмп - както за незаконното съхраняване на държавни документи, така и за подбуждането на щурма на Капитолия на 6 януари 2021 г.

Обвиненията

Срещу Доналд Тръмп са повдигнати седем обвинения в рамките на разследването, водено от Смит във връзка със складирането на класифицирана документация в Мар-а-Лаго. Сред тях - възпрепятстване на правосъдието; съзнателно задържане на класифицирани документи, касаещи националната отбрана (нарушение на Закона за шпионажа); унищожаване или фалшифициране на документация и други.

Новината за обвиненията разкри Тръмп, по-късно тя бе потвърдена и от адвоката му Джим Тръсти. Министерството на правосъдието на САЩ все още не е коментирало твърденията им. Тръсти съобщи пред Си Ен Ен, че не е виждал копие от обвинителния акт и добави, че се надява той да бъде разсекретен преди Тръмп да се яви за първи път пред федерален съд в Маями на 13 юни (вторник).

Ако съдът признае Тръмп за виновен, републиканецът може да получи много сурова присъда. За унищожаване или фалшифициране на документация той е под заплаха от 20-годишна присъда. Законът за шпионажа - създаден през 1917 г. да се бори срещу агенти на чужда държава след включването на САЩ в Първата световна война - носи наказание от 10 години затвор

Традиционно правораздавателната система на САЩ подхожда със значителна доза толерантност към провинилите се високопоставени фигури на политическата система. Бившият шеф на ЦРУ Дейвид Петреъс, който се призна за виновен в умишлено разпространяване на държавни тайни (пред авторката на биографията му, която се оказа и негова любовница), получи глоба от 100 000 долара и 2 години пробация. Друг е въпросът дали горделивостта на Тръмп ще му позволи да сниши врат и да се покае.

Но дори Темида да прояви милосърдие към бизнесмена и да го остави на свобода, съществува реален шанс републиканецът да бъде "дисквалифициран" от възможността да заема федерален пост. Тоест - да бъде изваден от надпреварата за Белия дом.

Бившият държавен глава, адвокатът му и американското общество ще трябва да почакат, за да видят с какви доказателства разполагат обвинителите. Един от "козовете" им обаче бе разкрит от Си Ен Ен в края на май.

Американската медия обяви, че Смит и компания са се сдобили с аудио запис от среща в Мар-а-Лаго през лятото на 2021 г., на която Тръмп свойски разказва пред лица без право на достъп до секретна информация, че разполага с класифициран документ на Пентагона с план за атака срещу Иран. На записа републиканецът уточнява, че би искал да сподели пред тях данните, но признава, че е наясно с ограниченията да ги издава, след като вече не е президент. Така бизнесменът неволно подкопава собствените си твърдения, че е разсекретил всички класифицирани материали, като ги е транспортирал до Мар-а-Лаго. 

Реакцията

Също както преди ареста си, Тръмп първи разкри новината за повдигнатите федерални обвинения на профила в социалната си мрежа Truth Social. 

"Никога не съм смятал, че е възможно подобно нещо да се случи на бивш президент на Съединените щати", написа той.

По-късно публикува видео със следното послание:

"АЗ СЪМ НЕВИНЕН ЧОВЕК. АДМИНИСТРАЦИЯТА НА БАЙДЪН Е ТОТАЛНО КОРУМПИРАНА. ТОВА Е НАМЕСА В ИЗБОРИТЕ И ПРОДЪЛЖЕНИЕ НА НАЙ-ГОЛЕМИЯ ЛОВ НА ВЕЩИЦИ В ИСТОРИЯТА. НАПРАВЕТЕ АМЕРИКА ВЕЛИКА ОТНОВО!"

Новите съдебни проблеми на Тръмп не послужиха като повод на влиятелните републиканци в Конгреса да се оттърсят от зловредното влияние на бизнесмена, което им коства междинните избори през 2022 г. 

Те застанаха плътно зад доскорошния си лидер. Говорителят на Камарата на представителите Кевин Макарти определи обвиненията като "мрачен ден" за Америка и набеди Байдън, че стои зад тях.

"Републиканците в Камарата на представителите ще държат отговорно това нагло въоръжаване на властта", добави той.

---

Доналд Тръмп е вторият президент в историята на САЩ, поставян под арест. Има късмет, че през 1872 г. действащият по онова време държавен глава и генерал от Гражданската война Юлисис Грант е задържан... заради каране с превишена скорост с колесницата си. Въпреки опита на Грант да прехвърли отговорността върху клетите си коне, полицейският служител Уилям Х. Уест е непреклонен и остава в историята с думите: "Много съжалявам, г-н президент, че трябва да го направя, защото вие сте лидер на нацията, а аз съм нищо повече от един полицай, но дългът си е дълг, сър, и ще трябва да ви арестувам".