Заместник-началникът на Сухопътните войски на Русия генерал-лейтенант Александър Ленцов е в Дебалцево и ръководи бойните действия на сепаратистите, разкри УНИАН.

Агенцията публикува снимка на високопоставения руски военен, който е заснет на видео и представен като командир на милиционерите от т.нар. Луганска народна република. Генералът обяснява на руски журналисти как украинските бойци са започнали да се предават в Дебалцево, защото са обкръжени. Той естествено няма никакви обозначителни знаци на униформата си. Затова се предполага, че е проникнал на територията на Донбас като "зелено човече".

Официалната снимка на генерал Ленцов от сайта на Министерството на отбраната на Русия.

Генерал Ленцов е пристигнал още през септември миналата година, твърди УНИАН. Преди през юли 2013 г. да бъде назначен за зам.-шеф на пехотата на Русия, той е бил заместник-командващ Въздушно-десантните войски на Русия.

Кремъл категорично отрича да е изпращал в Украйна оръжие и руски войници, камо ли такива високопоставени началници. Сигурно са доброволци, отишли да помагат на роднини и приятели в Донбас, така обикновено отговаря президентът Путин помолен да коментира факта, че в размирните източни райони на Украйна са засичани руски бойци.

Днес сутринта украинските военни започнаха да си изтеглят от района на Дебалцево. новината беше потвърдена и от президента Петро Порошенко.