Републиканците трябва да се запитат:

"Защо Тръмп се съгласи да дебатира с Байдън на 27 юни?"

По традиция дебатите се организират през септември и октомври - когато двамата кандидат-президенти официално са осигурили номинациите на партиите си. Ако Байдън се бе сгромолясал на сцена с Тръмп 30 дни преди изборите, демократите щяха да бъдат обречени.

Вместо това държавният глава получи необходимото време да се оттегли от президентската надпревара и да подкрепи кандидатурата на вицепрезидентката Камала Харис. 

Резултатите са показателни - само в рамките на една седмица одобрението за Харис е нараснало с 8%. Според проучване на "Ей Би Си Нюз" и "Ипсос", публикувано на 21 юли (часове, след "белия флаг" на Байдън), бившата сенаторка на Калифорния е подкрепяна от 35% от избирателите, 46% имат отрицателно мнение за нея. От разпространена на 28 юли анкета на същите организации става ясно, че вицепрезидентката е харесвана от 43% от гласоподавателите, а негативна нагласа имат 42%. 

Значителен успех демократката отбелязва сред групата на независимите избиратели, които често оказват решаваща роля на изборите. На 21 юли едва 28% от тях изразяват положителна оценка за Харис, седем дни по-късно те нарастват до 44%. Ръстът в подкрепата за вицепрезиденката сред този електорален блок е особено изненадващ, тъй като тя често е обвинявана, че е крайнолява и поради това предполагаемо й е трудно да привлече безпартийните американци, които в огромното си мнозинство са с умерени възгледи.

С 4% пък е паднала подкрепата за бившия президент Доналд Тръмп - на 21 юли 40% от анкетираните от "Ей Би Си Нюз" и "Ипсос" изразяват положителна оценка за републиканеца, седем дни по-късно те са вече 36%. Одобрението за десния популист е намаляло и сред независимите - от 35 до 27%. Така може с увереност да заключим, че положителният ПР на Тръмп, натрупан след опита за покушение срещу него на 13 юли, значително е отслабнал.

Вицепрезидент Ванс?

Републиканците трябва да се запитат:

"Защо Тръмп избра за кандидат за вицепрезидент Джей Ди Ванс?"

В седмиците преди изненадващото решение на Байдън да се откаже от преследването на втори мандат излязоха множество проучвания, разкриващи, че победата на Тръмп е в кърпа вързана. Социолозите тръбяха, че сигурни бази на демократите - Минесота и Ню Мексико - са под риск да попаднат в ръцете на републиканците. 

На 15 юли, вероятно поотпуснат заради положителните новини, Тръмп допусна най-голямата грешка в предизборната си кампания - избра за свой подгласник Джей Ди Ванс. За две седмици сенаторът от Охайо се скара с Дженифър Анистън, след като обяви, че Америка е управлявана от "бездетни жени с котки", получи похвали от Лавров заради подкрепата си за Русия във войната срещу Украйна и с половин уста застана зад "Проект 2025" - ултраконсервативно движение, което желае да превърне Америка в диктатура под лидерството на Тръмп.

За седмица неодобрението на Ванс нарасна от 31 до 39%. Това на практика е антирекорд в класацията на кандидатите за вицепрезидент, които по традиция в най-лошия случай не предизвикват вълнения сред избирателите. Днес обаче сенаторът от Охайо е сравняван с подгласниците Сара Пейлин (2008 г.) и Дан Куейл (1992 г.), за чиито кандидатури се смята, че сами по себе си са торпилирали шансовете за победа на републиканците - съответно на Джон Маккейн и Джордж Буш-старши.

Затова пък Харис е в отлична позиция да избере вицепрезидент измежду доказано добри кандидати.

От проучването на "Ей Би Си Нюз" и "Ипсос" може да заключим, че най-логичната опция е сенаторът от Аризона Марк Кели - той се ползва с подкрепата на 22% от анкетираните и неодобрението на 12% от тях (мнозинството от американците не са запознати с регионалните политици). Неговото участие почти сигурно ще осигури на демократите традиционно консервативния щат на изборите през ноември. Кели също така ще се хареса на по-възрастните и на по-умерените избиратели в Америка. Но може би най-важната му функция ще бъде да покрие потенциална пробойна в кампанията на демократите - миграцията. Кели, който е от граничещ с Мексико щат, вероятно само с участието си ще неутрализира твърденията на Тръмп, че при победа на Харис южната граница ще се превърне в магистрала за престъпници.

Вицепрезидентката може да предпочете губернатора на Пенсилвания Джош Шапиро (17% подкрепа срещу 13% неодобрение), което почти сигурно ще й гарантира електорите в един от най-големите американски щати. Пенсилвания се намира в Средния Запад - регион със смесено политическо население, което традиционно избира следващия държавен глава. Шапиро убедително спечели на междинните избори през 2022 г. и се доказа като умел оратор, който е харесван не само от умерените демократи, но и от много републиканци - 42% от консервативните пенсилванци одобряват управлението му.  

Вицепрезидентката може да се спре на по-познато лице за средния американец - министъра на транспорта от кабинета на Байдън Пит Бутиджъдж. Бившият кмет на Саут Бенд, Индиана (щат, който също е от Средния Запад) е харесван от 29% от избирателите и ненавиждан от 25%. Бившият кандидат-президент е едва на 42 години и предизвика фурор на първичните избори на демократите през 2020 г., когато изненадващо победи на първата спирка от изборния календат - Айова. Той би бил и първият признат хомосексуален кандидат за вицепрезидент в историята на САЩ.

През последните дни Бутиджъдж отправи разрушителни критики с добро чувство за хумор по адрес на Тръмп и Ванс, които са споделяни навред из социалните мрежи. Може би за такава личност са зажаднели демократите след четиригодишното управление на Байдън - за политик с остър език, който може да отвърне на огъня на републиканците с огън.

Слепотата на властолюбието

  • "Защо 27 юни?"
  • "Защо Ванс?"

Някои републиканци може би ще се задоволят с подаваните отговори от щаба на президента: 

  • "По-ранна дата за дебат означава повече време за митинги в края на кампанията".
  • "Ванс е харесван от тръмпистите и е способен да мобилизира подкрепа в Средния Запад".

Това обаче не са обяснения, а оправдания. Байдън просто взе решение, което е напълно чуждо на природата на Тръмп - доброволно се отказа от властта

Републиканецът не се свени да използва суперлативи, като описва първия си и засега единствен президентски дебат. Тръмп действително превъзхожда по нещо всичките си предшественици, барабар с Байдън: той е най-властолюбивият. Той е единственият президент в историята на САЩ, направил опит да узурпира властта след загубени избори. Става дума за държава, която в различни етапи от своето съществуване е била управлявана от военнопрестъпници, робовладелци и... Джон Тайлър, който след като напуска Белия дом, заема страната на Конфедерацията в Гражданската война.

Ако Тръмп бе допуснал, че Байдън може да се откаже от преследването на втори мандат, десният популист щеше да настоява за дебат непосредствено преди изборите. И със сигурност щеше да избере по-умерена личност за подгласник, която да не бие на очи до Камала Харис с откровеното си женомразство - като чернокожия губернатор на Северна Каролина Тим Скот. 

Оказа се, че демократите, мнозина от които твърдо подкрепяха Байдън до 21 юли, по-лесно се адаптират към новата ситуация. Часове след като държавният глава оповести решението си, почти всички влиятелни представители на партията бяха застанали зад Харис. Списъкът й с вероятни вицепрезиденти е пълен с имена на изгряващи млади лидери, споделящи различни визии за бъдещето на Америка, но до един достойни да поемат щафетата от старото поколение - Джо Байдън, Нанси Пелоси и Бърни Сандърс.

Републиканската партия е потънала в хаос. Многократно изразяваните съмнения за възрастта и когнитивното състояние на Байдън сега са насочвани обратно към Тръмп. Десният популист е народил уродливи свои подобия - като Джей Ди Ванс - които отблъскват средния американец с крайната си реторика. 

Политическата кариера на Тръмп може би ще приключи по същия начин както започна - с грозни обиди по адрес на жена. Само че "Хилещата се Камала", както той вече нарича вицепрезидентката, не звучи толкова зле, колкото "Корумпираната Хилари". Що се отнася до 2024 г., осъденият престъпник Доналд Тръмп може и да има предимство пред старец с отслабнала жизненост, но не и пред бивша прокурорка с бистър ум.

И това не го казвам само аз, ами и анкетираните от "Ей Би Си Нюз" и "Ипсос" американски граждани. До изборите остават 99 дни, но прогнозите за времето на 5 ноември никак не изглеждат обещаващи за републиканците. 

Заформя се ураганът "Камала", който заплашва да захвърли Тръмп и неговото войнство точно там, където им е мястото - в небитието на историята.