На 16 март България открива тридневно "роуд шоу" за продажба на облигации, които ще бъдат пуснати на международните капиталови пазари през пролетта с цел покриване на фискалните дефицити, съобщи Ройтерс, като се позовава на източници, запознати с плановете на правителството.

На т.нар. роуд шоу представители на държавната администрация начело с финансовия министър Владислав Горанов, икономически експерти и специалисти от банките-дилъри, ще се срещнат с потенциални инвеститори - банки, инвестицонни и пенсионни фондове и други институции, пред които ще обясняват параметрите на емисията, както и ще дават отговори на въпроси за състоянието на икономиката на страната.

България, която е една от най-малко задлъжнелите членки на ЕС, планира да набере общо 6,9 млрд. лв. дълг чрез емитирането на еврооблигации тази година, след като четвъртата по големина банка - КТБ, се срина през миналата година, пише агенцията.

Според източниците на Ройтерс пазарните условия са благоприятни след обявяването на програмата на ЕЦБ за изкупуване на държавни облигации.

Продажбите на еврооблигации ще бъдат част от тригодишната програма на България. 8-милиардната програма за дълга ще бъде ръководена от Citi, HSBC, Societe Generale и Unicredit, които парламентът одобри по-рано миналата седмица.

Българските облигации ще бъдат представени в Мюнхен, Франкфурт, Лондон, Виена и Париж.

Българското правителство още не е решило дали да издаде един или два транша с еврооблигации с различен матуритет, който може да варира между 5 и 15 години в зависимост от търсенето, допълва Ройтерс.

Рейтинговата агенция "Стандард енд Пуърс" намали кредитния рейтинг на България на "BB +" от "BBB-" през декември, позовавайки се на слабости в местната банкова система.