Софийският градски съд (СГС) отряза искането на Фонда за гарантиране на влоговете в банките за назначаването на временен синдик в КТБ, съобщи "Правен свят".

Вчера от фонда внесоха молба в СГС да назначи предварително временен синдик. Мотивите бяха следните:

"Поради обжалване на акта на БНБ за отнемане на лиценза на КТБ производството е спряно до приключване на административния спор. Спорът обаче може да продължи дълго, а забавянето води до намаляване на стойността на активите на банката."

Съдия Иво Дачев, който води делото за фалита на КТБ, днес незабавно излезе с определение, в което подробно е обяснил, че по закон няма как да вкара синдик, който да надзирава квесторите.

В определението си съдията е записал, че Законът за банковата несъстоятелност не предвижда възможност за налагане на исканата обезпечителна мярка.

"Съгласно чл. 12 ал. 1 от Закона за банковата несъстоятелност преди постановяване на решението си за откриване на производството по несъстоятелност на банката съдът може да наложи като обезпечителни мерки възбрана и запор, спиране на съдебните и арбитражни дела срещу имущество на банката или да допусне други предписани от същия закон мерки. Предварителното назначаване на временен синдик обаче не е сред мерките, които действащият към настоящия момент особен Закон за банковата несъстоятелност допуска да бъдат наложени в тази фаза на производството по несъстоятелност", заявява съдия Дачев.

Магистратът изтъква, че невъзможността в банката да влезе временен синдик следва не само от Закона за банковата несъстоятелност, но и от правния характер на квестурата при отнемане на лиценз на търговска банка, уреден по чл. 105 и следващ от Закона за кредитните институции.

"Предоставените надзорни функции на квесторите изключват по дефиниция надзорни правомощия на синдика върху осъществяваната от тях надзорна дейност."

Окончателното решение дали в КТБ да влезе временен синдик ще е на Софийския апелативен съд, пред който може да бъде обжалвано определението на съдия Дачев.

Намерението временен синдик да поеме контрола над КТБ беше обявено първо от премиера Бойко Борисов от парламентарната трибуна. От думите му все пак се разбра, че той е наясно, че в момента в закона няма подобна възможност, отбелязва "Правен свят". Затова Борисов предложи да бъдат направени спешни промени със задна дата в Закона за банковата несъстоятелност.