Вчера Цветан Василев обяви на официалния си сайт, че прехвърля собствеността си в "Ботев" (Пловдив) на феновете на клуба. Днес на официалния сайт на "канарчетата" се появи информация, че мажоритарният дял от 51 процента, притежание на ИПС "Инфраструктури" АД, вече е в ръцете на сдружението "ПФК Ботев Пловдив".

Организацията придоби 10% от "Ботев" още през миналата година и вече притежава 61 %.

По-интересното е какво става с останалите 39 процента, които принадлежат на ТЦ-ИМЕ, друга фирма на банкера изгнаник. Припомняме, че на 11 май Софийският апелативен съд я върна на Цветан Василев, след като градският съд бе наложил запор върху сметките на назначил временен синдик в компанията. Тя бе една от ключовите в разпадналата се империя на бизнесмена.

Значи ли, че с тези 39 процента Василев запазва интерес към "Ботев" и наистина "ще помага, когато може", както обяви вчера?
Не точно. Причините да не се казва нищо за този дял са няколко. На първо място тук лежи вътрешен дълг от няколко милиона лева на "канарчетата" към ТЦ-ИМЕ. Банкерът е уверил приближените си в "Коматево", че не си иска. Вариантът е борчът да бъде капитализиран в акции и да се вдигне капитала на дружеството.

Едва тогава може да се мисли за прехвърляне на тези акции. Въпросът обаче е на кого? Цялата собственост на плещите на сдружението "ПФК Ботев Пловдив" е твърде много, нищо че ще бъде безвъзмездно. Почитателите на "канарчетата" се надяват да се появят потенциални спонсори или дори инвеститори, привлечени и от стадион "Христо Ботев", който стои на груб строеж.

Предстои свикването на общо събрение на акционерите, на което ще се решават тези и много други въпроси за бъдещето на клуба. Както вече сме ви информирали, "Ботев" е осигурен финансово само до края на този сезон. Нататък всичко е вятър и мъгла, тъй като пари няма. Говори се, че са се появили потенциални кандидати да влагат пари в "жълто-черните". Но засега само се говори.

А днес "Ботев" стана поредният български футболен клуб, който е притежание на феновете си. Такъв е "Локомотив" (Пловдив), бъдещето на който също е поставено на карта, по пътя да бъде "върнат на народа" върви и "Левски"...

Сдружението "ПФК Ботев Пловдив" съществува вече от около 5 години, то бе създадено в битката на "бултрасите" срещу предишния президент на клуба Димитър Христолов. От този тип е и "ЦСКА Завинаги". Това е обединение на по-заможни и популярни фенове. Могат ли да издържат клуб? Не.