Бирено-плодовият сок, наречен "радлер" или "бирен микс", се наложи и на българския пазар, особено през пролетно-летния сезон. Но тази година подсладената бира има сериозна конкуренция, която може да удари сериозно дела на "шльокавицата", както я наричат хората, които обичат бирата им да има вкус на... бира.

В очакване на лятото големите български пивоварни пуснаха някои нови продукти, които ще привлекат в лоното на пенливата напитка по-широк кръг консуматори. За щастие, повечето от тях не са сладникави миксове.

Съвсем наскоро "Каменица" пусна на пазара "Каменица Свежо" - традиционна като вкус бира, но с по-малко алкохол и калории, което ще я направи доста популярна сред дамите и "шофьорите". В нея алкохолът е 3,6%, а сухото вещество - 8,2% (при средно 4,6% алкохол и 10% сухо вещество за повечето светли бири, които се правят у нас).

Благодарение на много добре направената си носталгична рекламна кампанния "Загорка Ретро" е бирата, която всеки обсъжда през последния месец. Тя е непастьоризирана, в бутилка с форма, която производителите спряха да използват отдавна, а надписът "Загорка" е изписан с шрифта, който ви връща в годините на соца, когато в супера бирите се проверяваха срещу светлината, за да се види, дали в тях няма "парцали". В случая няма от какво да се притеснявате - "Загорка Ретро" има срок на годност 8 седмици, което е в сериозен дисонанс със спомените за едновремешната  трайност на пивото от няколко дни. Алкохолът ѝ е 4,5% срещу 5-те на стандартната "Загорка". Вкусът, разбира се, не е като на едновремешната "Загорка", но това е едно много приятно пиво, което ще ви накара да се премислите дали да купите поредното двулитрово ПВЦ.

На пазара на бирените миксове най-новото е "Каменица Fresh Бъз и Лимон", която е с 2% алкохол и към традиционният вкус на лимон има и вкус на бъз. Това лято тази напитка ще замени "Каменица Fresh Лимон", но миналогодишният "Fresh Грейпфрут" остава в палитрата. 

Друга новост, пак от портфейла на "Каменица", е "Старопрамен Гранат". Това е една от малкото "червени" бири, които се правят в България, като за да се получи цвета, се използва тъмен карамелов малц. Бирата е с алхохол 4,8%, но е по-плътна - 11,6% екстракт.

"Шуменско" още не са лансирали нова, сезонна бира, но да се надяваме, че и те ще измислят нещоинтересно.