Д-Р ЛЮДМИЛ СТАНЕВ
  
007. От самото начало искам да ви обясня, че тези цифри не значат "Тоалетната важи за 7 човека". Това е известният агент от студената война Джеймс Бонд, има такъв филмов герой. Защо се сещам за него точно тази седмица. Мога да вържа 2 и 200, чета „Даниел Крейг станал официално лице на ООН за борбата срещу мините“. Абе да се премахват – утилизират. Значи той отдавна е тук. Два пъти гърмя заводът в Иганово, когато почнаха постите и след Великден. СЪботаж, разбира се, за заблуда го е направил в понеделник. Неизвестен извършител. Ами кой да е. Нима можеш да го хванеш Дядо Коледа за шейната? Така е с легендарните герои. И сто проверки да направят, Бонд отдавна е на друга мисия в пустинята. Вярно е и че зная каква е тя.

Той изпробва една специална космическа свръхтехнология. Супремодерна. Капсула от химическо вещество може за миг да превърне стотици квадратни метри в бетон. Няма дюни, няма пясък. Бетон арме (не арменски, а армиран). Зловеща технология. Очевидно за тренировка е използвал полигона в Царево. Работи формулата, а извършителят неизвестен. По данни на службите, опити са правени и на "Слънчев бряг", и на "Златни пясъци". Шпионите винаги ползват евфемизми за гнусните си акции. Какво слънце, какви златни. Бетон. Външният враг ще ни разсипе.

И на вътрешния фронт четох нещо, което много ми хареса. Случката станала в село Ракитово. Е, вече не е село, но става дума за селската баня и кметицата. Страшна чалга, нали? За какво иде реч? Тя, кметицата сключила договор за селската баня, тънкостта е, както обясняваше Швейк на старшината, че изпълнителят трябва да е получил аванс. Ако не получи, взема 10 пъти по-голяма неустойка и си ходи. За ремонт на баня нищо не се казва. Кметицата се оказа алергична към камера (телевизионна, не на хладилника). Ако има съд? Къде ще си сапунисва кметицата ..?

Финалът ми в празниците и след тях дни беше кметът на Ботевград. Този човек е по-велик от Архимед и Питагор. Открил е, че 500 метра се равняват на 10 км. Ако ползва такси до София, вероятно общината ще плати разстоянието до Китай.

От месец по книжарниците е новата книга на Людмил Станев - "Рязко". Официалната премиера на сборника с разкази беше на 6 април в Книжен център "Гринуич" в София. "Рязко" събира в себе си точно 50 истории, някои от които за първи излязоха в Клуб Z.