На пиедестала на своите 90 години Шарл Азнавур все още има многобройни проекти. По повод скорошното излизане на новия му албум Encores, певецът засегна в интервюто и тема, която силно го вълнува – обезлюдяването на френските села. Той е посветил и песен на наболелия проблем: Et moi je reste là (А аз оставам тук), пише „Льо Фигаро“.

„Имиграцията е факт, за нея се говори или добро, или лошо. Но ние не знаем какво да правим с нея. Могат да се съберат имигранти от най-различни националности, за да не се получат гета, а да се оживят селата. Би могло да им се даде възможност да възстановят живота там - обяснява големият певец. - Иска ми се тази инициатива да се нарича Движението на Азнавур."

Той е споменал за идеята си пред президента Франсоа Оланд. „Бях чут, но като че ли не и разбран”, отбелязва той.

В Encores патриархът на френския шансон споделя много свои спомени, например в песента „Кифлички с шоколад“.

„Често казват, че песните ми са автобиографични. Тази песен е точно такава - подчертава изпълнителят на „Ла Боем“. - Спомените лесно ме завладяват, а когато си бил едно мърляво хлапе, винаги се намира нещо, което да те върне към онези моменти”.

Азнавур дебютира на сцената, когато е едва на 9. „Навремето мислех само как да стана артист. Целта ми беше театърът, нищо друго; съдбата обаче пожела друго…”

В песента си „При Фани“ легендарният певец от френско-арменски произход отдава почит на своята майка. Песента разказва за съпротивата по време на окупацията. Измислената героиня въплъщава „пожертваната младост, за която вече никой не се сеща. Майка ми прекарваше оръжия в детската количка, и тя можеше да бъде една пожертвана Фани”.

Албумът, който съдържа 12 нови песни, ще излезе на 6 май 2015 г. Азнавур ще изнесе поредица концерти в Париж между 15 и 27 септември т.г. За първи път в своята кариера той ще пее в залата на Двореца на спорта.

"Площад Славейков"