Всяка година в свогенското с. Свидня - на около 40 мин от София, за курбан се прави чорба от бяло мъжко агне. Поне откакто се издига новата църквичка "Св. Георги Победоносец" - има-няма 10-ина години. На един от двамата овчари, от които се взима продуктът, винаги по това време му се ражда бяло мъжко агне, казва с усмивка свещеникът отец Лъчезар.

От зори майстори провеждат задълбочени изследвания както върху технологията за най-добър курбан, така и върху собственото си оцеляване - да не се дехидратират без ракийка край огъня.

Свидня е село от 900 човека (с 5 кръчми - за протокола), в което изнервените софийски отношения все още трудно виреят. Макар че почти всички работят в столицата...

Тук все още на децата не им се струва тъпо на големи поводи да носят народни носии... 

Е, добре де - поне на повечето от децата.

А голям повод си имаше - освен събора, кметът на община Своге Жоро Цветков направи първа копка на 16-километров водопровод, който ще стигне и до най-отдалечените махали на живописното балканско село. Присъстваха негови колеги от областта, че дори и жива депутатка от ГЕРБ - Ирена Коцева.

И като казахме, че селото е като мил ретро спомен, търговците наблягаха на подготовката с пуканки и захарен памук, рекламирани точно както и през 1986 г. Примерно.

Младо и старо под строй надонесе погачи и други дарове в черковния двор. Докато се стигне до същинската част - 

Курбанът.

Както обикновено става - докато едни се веселят, други трябва да бачкат.

Обикновено, след като превалят жегите, Свидня се впуска в напоителни нощни веселби, гарнирани тук таме с някой дружески бой в кръчмата. Който почти скрепява приятелствата...

И така до другия Гергьовден.