Безумна правна битка се води от години в Китай - баскетболната звезда Майкъл Джордан съди местна фирма за спортни стоки, която не само е кръстена на него, но продава и продукти с неговото име и номер без позволение. Става дума за Киаодан Спортс.

Киаодан е всъщност китайското име на Майкъл Джордан, с което той е известен в Поднебесното царство. Това не е просто някакво китайско име, прикрепено към звездата от NBA - едно търсене в Google показва, че китайците не свързват думичката с никой друг, освен Джордан.

Това означава, че на практика, фирмата се казва "Майкъл Джордан Спортс". Китай има безброй фенове на баскетбола, сред които Джордан е легенда - и действията на фирмата в действителност му струват много пари.

Човек би помислил, че подобно дело е кажи-речи решено. Но местният съд в Пекин отсъди друго - Киаодан Спортс има право да ползва името, а и дори да продава легендарната фанелка с номер "23".

Следващата стъпка на Джордан е да продължи делото пред китайския върховен съд - последната инстанция. 

Но наглостта на Киаодан Спортс не спира до тук - през 2013 г те завеждат дело срещу Джордан за уронване на репутацията им чрез действията си - накратко, той носи името им, следователно е длъжен да се държи подобаващо. За това китайската фирма иска 8 милиона долара.

Множество западни фирми губят подобни битки в Китай, където правната система слабо се интересува от международните норми по тема като авторското право.