Руската компания "Лукойл" изкуствено завишава разходите си за суровия петрол, които внася. Компанията надува производствените разходи на бензина и нафтата в България, пести данък печалба и изнася капитали в Русия, сред които и част от събраното от българите ДДС върху горивата.  Това се посочва в анализ на Лабораторията за управление на рисковете, оглавявана от бившия премиер Иван Костов.

Именно по време на неговото управление бургаският "Нефтохим" бе продаден на руския петролен гигант.

Сортът петрол, с който работи рафинерията, е "Урал". Вместо това обаче за данъчни цели се смята цената на по-скъпия сорт "Брент", който няма никаква връзка с работата на "Лукойл", пише в доклада.

Според анализа пред митниците "Лукойл" не представя фактури на каква цена е купил суровия петрол, а показвал таблица за борсовата цена на сорта "Брент". 

Освен това към борсовата цена се добавяли и нереално високи разходи за транспорт и застраховки.

Според изследването в периода 2006 г. - 2014 г. компанията е отчитала с 13,27% по висока цена на суровината от реалната стойност на суровината. По този начин"Лукойл" декларирал средногодишно с 763,5 млн. лв. повече от реалните си разходи. Таза през разглеждания период са били "надписани" 6,872 милиарда лева.

Според лабораторията на Костов заради "Лукойл" от години плащат по-скъп бензин и дизел, отколкото е реалната му цена, но страдала и хазната, тъй като компанията скрила 687 млн. лв. данък печалба.

Освен това според анализаторите на Костов "Лукойл" изнася в Русия ДДС, което би трябвало да остане в България, тъй като върху надценения суров петрол се начислява по-високо ДДС.

"Посочената значителна добавена стойност, която е произведена и реализирана в България, не е обявена като такава, а като производствен разход, чрез завишаване на цената на суровия петрол. Осчетоводена като такъв производствен разход за суров петрол, добавената стойност е изнесена от страната. Тази добавена стойност не е обложена с ДДС и корпоративен данък", пише в анализа.

В изследването се предлагат три мерки на държавните институции за спиране на порочните практики:

1. Държавата да изиска фактурите, по които "Лукойл" е плащала суровия петрол, вместо да отбива номера с никого не интересуващите котировки на никого не интересуващия сорт "Брент".

2. АДФИ да извърши пълна проверка на доставките на петрол сорт "Урал" от приватизацията на Нефтохимически комбинат – Бургас до сега, с цел да бъде определен размерът на умишлено занижените печалби и надвзетия възстановен данъчен кредит

3. МФ и НАП да предявят иск към "Лукойл" и дъщерните фирми на ОАО Лукойл Москва, за нанесени финансови щети на бюджета.