Полиция е отцепила район с луксозни къщи в град Игнатиево, за които в разследване Нова телевизия показа, че са вдигнати с пари от джебчийство. Има и арестувани. От рано сутринта в малкото градче край Варна се провежда акция на полицията, НАП и прокуратурата.

Спира се за проверка почти всеки излизащ от града автомобил.

Няколко жени от ромски произход са изведени с белезници. От МВР-Варна обясниха, че акцията продължава, както и арестите.

Според джебчийките, цитирани в разследването на Нова ТВ, схемата за джебчийство е подпомагана активно от Трето РПУ във Варна, където полицаи срещу фиксирани цени са унищожавали доказателства или са спирали разследвания за кражби.

Все още няма задържани полицаи, които са участвали в схемата.

„Арестите продължават, не искам да влизам в подробности”, заяви старши комисар Даниел Пашов в предаването „Здравей, България".

Той призна, че проблемът не е от вчера, а от години. Според него наистина има слабости в работата на полицията по тази линия.

В 3-то РУП-Варна, което според джебчийките ги прикрива, тече проверка. 

Ще проверим всички служители, не само от 3-то полицейско управление, а и в областната дирекция”, заяви старши комисар Пашов.

Но какво всъщност се видя в репортажа на Нова телевизия, който срита полицията във Варна да вземе мерки?

Медията засне цялата схема.

Как хора на минимална заплата, социални помощи или безработни живеят в истински палати, каквито сме виждали във витошките покрайнини на столицата. Вдигнатите палати са с пари от джебчийство, а местната власт и полицията отлично знаят за какво иде реч, но не вземат мерки. Имаше признания как органите на реда вместо да разкриват, прикриват престъпленията и бяха цитирани съответните суми за "затварянето на очите".

"НАП досега не е стояла безучастно. Извършили сме проверки и ревизии на рискови физически лица, включително и на лица на излъчените в репортажа на Нова телевизия. Има хора от Игнатиево дадени на прокуратурата след наша проверка, извършена в периода 2010-2014 година", обясни Милена Колева, директор на териториалната дирекция на НАП-Варна.

До края на деня се очаква полицията да обяви какви са резултатите от акцията в Игнатиево