"България е държава, която провежда дълбоки реформи в ключови сектори. Най-важното е, че страната демонстрира своята воля за промяна, един процес, свързан с много усилия", заяви по време на Форума на германския семеен бизнес канцлерката Ангела Меркел. Тя беше категорична, че усилията на българските институции са "забелязани" и Европа трябва да ги подкрепи.

"Вече видяхме положителния ефект от този тип реформи в Испания, Португалия и Ирландия. Затова правим всичко възможно да насърчим и подкрепим България по този път. Без реформи не могат да бъдат създавани работни места и няма икономически растеж. Работим прекрасно с България и смятаме, че сега е правилният момент да задълбочим още повече нашето сътрудничество", заяви още канцлерът Ангела Меркел.

На срещата са представени над 400 от най-големите семейни компании във ФРГ. Семейните фирми в Германия произвеждат близо 90% от БВП на страната. Сред тях са Даймлер, БМВ, Бош и много други. Там е и бившият френски президент Никола Саркози. 

Югоизточна Европа има днес значителни шансове да разгърне и реализира големия си потенциал. Големите икономики ще разпознаят тази историческа възможност, изтъкна пред участниците президентът Росен Плевнелиев

Президентът подчерта, че никога досега държавите от Балканите не са били толкова тясно свързани с останалите европейски страни и никога досега сътрудничеството и добросъседството не са били толкова решаващ двигател на позитивното развитие.

"Всички страни на Балканите се стремят към икономическо и демократично развитие и са обединени от идеята, че европейската перспектива няма алтернатива", заяви още Плевнелиев. Той призова за неотслабващ ангажимент на ЕС към европейската интеграция в Югоизточна Европа, "защото е от решаващо значение за стабилността в региона".

"Търговският обмен между България и Германия за последните десет години се е увеличил седем пъти. Бизнесът се възползва и печели от новооткрития потенциал, както и от многообразието на нашите региони", даде пример президентът.

Плевнелиев призова да не се допуска нов опит за разделяне и изграждане на стени между държавите на Балканите, които отново да бъдат поставени в центъра на геополитически интереси.

"Нашето опасение е, че политиката на "велики сили" създава опасност от незачитане волята на народите. Това може да доведе до нови състояния на нестабилност. Историята ни учи, че Европа най-лесно се дестабилизира през Балканите. Затова Европейският съюз вече не би трябвало да гледа на Югоизточна Европа като на периферия, а като център на европейската политика", подчерта той. Държавният глава беше категоричен, че влошаването на средата за сигурност в Европа, вследствие на кризите в Украйна и Близкия изток и свързаните с тях увеличени миграционни потоци, изискват общ подход и обединяване на усилията на европейските държави.

"Евроскептицизмът, антиевропейската реторика и безразличието са огромна заплаха за европейската интеграция", предупреди президентът. И призова: "Европа да се събуди, защото днес пишем повече бюрократични правила, отколкото история. Ако спрем да правим история, някой друг ще я направи вместо нас".