Президентът Путин предложи на президента Обама да обсъдят възможни стъпки за стабилизация на обстановката в Украйна, съобщи агенция ИТАР-ТАСС.

Двамата говорили около час по телефона. Продължават действията на екстремистите в нашата съседка, безнаказано се заплашват мирни жители, структури на властта, органи на сигурността в различни райони на  Украйна и в самия Киев, обърнал внимание Путин на своя колега.

Двамата лидери се договорили, че в най-скоро време конкретните параметри за съвместна работа ще бъдат обсъдени от външните министри Сергей Лавров и Джон Кери, предава ИТАР-ТАСС.

Путин и Обама разговаряли и за проблемите около Приднестровието. Според руски източници и в тази непризната република руското население искало да се присъедини към Русия по примера на Крим.

Господарят на Кремъл подчертал, че украйнските власти налагат фактическа блокада на Приднестровието 
и съществено усложняват живота на живеещите там.

Русия е за справедливо регулиране на приднестровския проблем и е заинтересована от все още действащата форма на преговори между Москва и Запада, изтъкнал Путин. Агенцията на съобщава каква е била позицията на американския президент Барак Обама.