ПРЕСЛАВ ГАНЕВ

Македония, бидейки люлка на човешката цивилизация (какъвто образователен есемес получаваш, когато навлезеш в страната и мобилният ти телефон се закачи за местен оператор), чак на шестия сезон на суперуспешния сериал „Игра на тронове“ се досети, че той не може да мине без нея. И така, един вестник от западната ни съседка излезе с „ексклузивна“ информация, че предстоят снимки в Прилеп, Охрид и Криволак, а новината, за която, разбира се, официално потвърждение не е налично, стигна и до британските таблоиди.

„Игра на тронове“ ще се снима в Македония – в Прилеп, Охрид и Криволак –пише „Народен глас“. – Екипът на хърватския продуцент на сериала е на визита в Охрид и Прилеп, за да огледа района за сцени от сериала.“

Колегите от „Народен глас“ поясняват, че основната част от снимките ще са в Хърватия, обаче на екипа им потрябвали и точно такива пейзаж и климат, каквито има в Охридско, както и в планинския район край средновековния град-крепост Маркови кули.

Маркови кули е в сърцето на Прилепското кралство (последната четвъртина на XIV век), управлявано в основната си част от Марко Мърнявчевич, известен и като Крали Марко. Неговата фигура заема знаково място във фолклорния епос на Македония, Сърбия и България, но според повечето летописци той недвусмислено е „български княз“ и „родом българин“. Нищо че днес от Скопие си го приписват.

Британското издание „Дейли Експрес“ цитира „Народен глас“ и пояснява, че екшънът от „Игра на тронове“ се мести от широкия спектър снимачни площадки (от Хърватия и Мароко – до Северна Ирландия и Исландия) до Македония. В Криволак например, посочва се в материала, се намира най-голямата военна база за учения на НАТО в страната (е, надали точно тя ще бъде използвана от създателите на сериала).

Предполага се, че продуцентите са се спрели на тези райони за сюжетната линия на Денерис Таргариен, която в края на пети сезон е пленена от войнствено племе дотраки. Именно в тази сцена на заден план се забелязва пейзаж, сходен с този от Маркови кули – макар и да няма официално потвърждение, че мястото е същото.

„Народен глас“ посочва, че снимките ще се проведат през „март или април догодина“. Може би все пак е добре хипотезата да е за март, тъй като краят на април традиционно е времето, в което започва излъчването на „Игра на тронове“.

Шестият сезон е преломен за сериала, тъй като до момента сценаристите работиха по вече написани книги на Джордж Мартин. Сега обаче телевизията вече изпревари писателя и той само задава основни параметри на сюжета.

Така вече никой не знае какво предстои да се случи в битката за Железния трон. Ключът от нея обаче, разбира се, стои в сърцето на историята на човечеството – Македония.

площад "Славейков"