В отсъствието на правосъдния министър Христо Иванов Висшият съдебен съвет (ВСС) прие писмо, подписано от 12 от членовете на съвета. Поводът е негово изказване пред БНТ, че обсъждането на Закона за съдебната власт в Пловдив в понеделник е било като партийно събрание в Северна Корея.

От ВСС поискаха правосъдният министър да се извини на съдиите от Пловдивския апелативен район. Както и решиха да сигнализират Министерския съвет и премиера за поведението му.

В понеделник пред БНТ Иванов, който бе на събранието в Пловдив, каза, че е имал чувството, че е присъствал на "партийно събрание в Северна Корея".

Цацаров и Мао

Главният прокурор Сотир Цацаров, подписал също искането, се обърна задочно към Иванов и заяви, че ще говори с "неговите опорни точки", след като имал толкова много интереси в китайската и корейската история, разказва "Дневник".
"Нека не възприемаме хода, че който не е с нас, е против нас. Нека да цъфтят сто цветя", цитира Мао Цзедун Цацаров и призова да има 100 мнения по Закона за съдебната власт.

Според тълкуванието на Цацаров целта на Иванов била да "цъфти само неговото цвете", очевидно имайки предвид проекта на министерството.

Предложението за писмото беше внесено от председателя на комисията по бюджет и финанси Димитър Узунов и подкрепено от още 17 души с искане Иванов да се извини за репликата си. В допълнение от ВСС решиха, че извинение не е достатъчно. А че Иванов трябва да бъде още по-сериозно порицан.

Предложението Иванов "да се докладва" на премиера Бойко Борисов беше на Галя Георгиева, то беше подкрепено и от вносителя на писмото Димитър Узунов, който заяви, че "премиерът трябва да е запознат с поведението на министъра си". Самият премиер Борисов обаче няколко пъти е казвал, че този състав на съвета е изчерпан и трябва да бъде сменен.

Писмото е подписано от Димитър Узунов, Михаил Кожарев, Ясен Тодоров, Мария Кузманова, Елка Атанасова, Магдалена Лазарова, Светла Петкова, Незабравка Стоева, Каролина Неделчева, Юлиана Колева, Галя Георгиева, Милка Итова, Соня Найденова, Сотир Цацаров, Георги Колев, Румен Боев, Даниела Костова и Румен Георгиев.

С 12 гласа "за" членовете на съвета гласуваха да изпратят писмото и на премиера Бойко Борисов. Въздържаха се петима, против нямаше. Идеята за писмото разгърна бурни дебати сред членовете на ВСС.

Езикът на омразата

"Най-неприятното в цялата работа е, че с такива скандали се опитва да се запуши мнението на магистратите, които ние организирахме в този даден от министерството смехотворен срок да изкажем становището", заяви председателят на етичната комисия Ясен Тодоров, който е основният говорител срещу реформата. Вчера той вече остро критикува правосъдния министър Христо Иванов, след като беше ловко "изхвърлен" от Националния съвет по антикорупционни политики. Някои хора вместо да се държат като държавници, продължават да се държат като протестъри, каза той преди ден, като днес продължи атаката си срещу Иванов.

"Езикът, на който е тази омраза, доведе дотам да се скарат гилдиите на прокурорите, от една страна, и гилдията на съдиите, от друга. Това не е полза за никого и силно отдалечава от целите, които да се осъществят – правосъдието да бъде издигнато на пиедестал", заяви Румен Георгиев. "Не знам кога е бил в Северна Корея, контекстът на изказването е обиден и той дължи извинение - и заради колегите, и заради тона. Поправете ме, ако бъркам, но аз не мога да си спомня, откакто сме се събрали в този формат, от тази зала да е излизала персонална нападка към някого", продължи Георгиев. 

  Лозан Панов - "въздържал се"

Изказването на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов провокира нова линия на спор във ВСС, цитиран от "Правен свят". Панов заяви, че ще гласува "въздържал се" за писмото, защото Христо Иванов е политик и може да говори свободно и че не може да се превъзпита един политик как ще говори. За шефа на ВКС по-важен е гласът на магистратите, а има опасност този глас да бъде заглушен с този спор.

"Това, от което се интересува обществото, дали ще се създаде един закон, който наистина да има ефект върху правосъдието. Всяко ескалиране на напрежението ще доведе до това професионалният глас да не се чуе, а той е най-важният. Министърът на правосъдието е политик, може да говори каквото си иска", каза Панов.

"Прави сте, че подобни думи биха могли да демотивират съдиите да идват на събранията. Но смятате ли, че с една декларация ще го направите по-различен, смятате ли, че ще спре да говори. Не мисля. Важното е да има професионален дебат", добави по-късно той.

Ментори на министъра

Галина Карагьозова обясни, че няма да подкрепи писмото, ставало дума за една изпусната реплика, която е неприемлива. "Да се изживяваме като ментор на министъра, не е в нашите правомощия", смята тя.

Юлия Ковачева също беше сред въздържалите се: "До момента извинения не сме искали, винаги можем да почнем по някакъв повод."  Калин Калпакчиев поиска от колегите си да проявят търпимост към чуждото мнение.

Край на дискусията сложи главният прокурор с репликата "Да приключим дискусията, защото тя намалява експертния му рейтинг, увеличава имиджа му като политик, а не е най-важният тук."