Ромите в село Гърмен събориха сами първата от четирите незаконни постройки, които трябваше да бъдат премахнати от багери днес. 29 юни е последният срок за доброволно премахване на 124-те незаконни постройки в ромския квартал "Кремиковци".

Днес беше предвидено принудително събаряне на четири постройки, но то щеше да струва на местните между 500 и 2000 лева. Затова, след като получиха час отсрочка за изнасяне на покъщнината и демонтиране на дограмите, те решиха да започнат събарянето сами.

Втората къща също се събаря в момента, но живеещите в нея са притеснени от факта, че имат бебе на 2 месеца, а остават на улицата. Собствениците на третата обаче твърдо стоят пред дома и си твърдят, че няма да помръднат дори пред булдозерите.

Няма надежда да се избегне събарянето на четирите постройки, смята представител на Инициативния комитет на ромите от квартала. Той каза още, че днес следобед ще се срещнат с представители на общината.

Съвсем скоро трябва да дойдат и булзодерите и да съборят и останалите постройки.

Събарянето на незаконни постройки в Гърмен няма да реши проблема, заяви вицепремиерът и министър на социалната политика Ивайло Калфин, цитиран от БНР. Той напомни, че социалното министерство няма ангажимент към настаняването на хора, които ще останат без жилища и коментира ситуацията така:

"Общините са тези, които биха могли да осигуряват социални жилища. Това, което има временно, са различни приюти и други центрове за бездомни, които са отново на разпореждане на общините. Така е, по принцип, с полиция и с бутане на къщи не се решават подобни проблеми. Те се решават с трайни действия. Тогава, когато бутнете четири къщи и изгоните хората на улицата, единственото, което може да се задейства цялата система, която не решава трайните проблеми. Незаконните постройки са – като започнем от покритите балкони в София и стигнем до ромските гета. Така че, ако има правило, би трябвало да бъде за всички, но с това не се решават проблемите", каза Калфин.