САЩ и Куба възстановиха официално днес дипломатическите си отношения, прекъснати преди 54 години, предадоха световните агенции.

Рано сутринта работник по къси ръкави постави във фоайето на Държавния департамент кубинския флаг до тези на страните, с които САЩ поддържат отношения. Днес следобед българско време същото знаме ще се издигне над голяма стара сграда във Вашингтон, където се е помещавало посолството на островната държава до 1961 г. Това ще стане в присъствието на кубинския външен министър Бруно Родригес.

Това е първа визита на шеф на хаванската ипломация в САЩ след социалистическата революция в Куба през 1959 г. По-късно гостът ще се срещне с  американския държавен секретар Джон Кери.

Същото събитие ще се случи след месец в Хавана, когато се очаква там да пристигне самият Кери. Иначе в секцията за защита на американските интереси от днес заработи откритото наново посолство на САЩ.

"Току-що направих първото телефонно обаждане до Оперативния център на Държавния департамент от посолството на САЩ в Хавана. То не съществуваше през януари 1961 г." Това написа тази сутрин в туитър Конрад Трибъл - зам.-посланикът на САЩ в Куба.

А посланик на  Съединените щати на карибския остров от днес е Джефри Делорентис. Всъщност той е в Хавана още от август 2014 г., но в качеството на шеф на секцията за защита на американските интереси.

Възстановяването на дипломатическите отношения между двете държави бе оповестено на 17 декември 2014 г. То стана възможно след близо двегодишни тайни преговори между президентите Барак Обама и Раул Кастро. Главен посредник в тях е бил папа Франциск.

САЩ поеха ангажимент да смекчат санкциите срещу Куба. Икономическото ембарго обаче за момeнта остава в сила. Президентът не може да го отмени, тъй като то е прието някога от Конгреса.

Все пак американците смекчиха някои санкции. В отговор режимът на Раул Кастро оснободи част от политзатворниците.

Между двете страни продължават да съществуват сериозни разногласия по някои в ъпроси. Сред тях са евентуалните репарации, които Куба трябва да плати на САЩ за конфискуваната американаска собственост. Вашингтон продължава да е недоволен от отношението на Хавана към човешките права и демокрацията. Редица от евентуалните кандидат-президенти на Републиканската партия смятат, че ембаргото срещу Куба не трябва да бъде отменяно. Те се заричат да отменят всички решения на демократа Обама за смекчаване на политиката към карибския остров, ако спечелят изборите за Белия дом през ноември 2016 г.