Гръцкото правителство оттегли днес проектозаконите, свързани с данъчното облагане на земеделските производители и с ранното пенсиониране, предаде БНР.

По план те трябваше да бъдат предложени за гласуване в парламента утре. Оттеглянето им стана заради протести от "периферни" депутати от управляващата правителствена коалиция и от главната опозиционна партия "Нова демокрация".

Тези законодателни промени не бяха включени в списъка с предварителни действия на Гърция като условие за постигнатото споразумение за трети спасителен пакет. Първоначално обаче правителството обмисляше да ги представи пред парламента в опит да ускори преговорния процес и да покаже добра воля пред кредиторите.

Предложеният за гласуване утре законопроект ще включва Европейската директива за оздравяване на банковия сектор, известна като BRRD. Тя се извършва на Европейската комисия и засяга сигурността на депозитите в банките, както и укрепването на банковата система и на бизнес инвестиции.

Изискванията от страна на лидерите на еврозоната включват и приемането на Граждански процесуален кодекс, в който да има основен ремонт на процедурите и правилата на системата за гражданско правосъдие и който може значително да ускори съдебния процес и намаляване на разходите.

За останалите изисквания ще има ново обсъждане и консултации с партньорите на Гърция.

Премиерът Алексис Ципрас, който в последните дни лобираше, за да избегне по-нататъшно намаляване на гласовете в негова подкрепа на утрешото парламентарно заседание, реши в последната минута да изключи спорните законопроекти за облагането на земеделските производители, както и за замразяване на ранното пенсиониране. Така той ще се опита да запази минимално изискваното по конституцията на страната мнозинство от 120 депутати в 300-местния парламент. Атина и без това не е задължена да приеме тези законопроекти утре.

Според гръцката конституция ако дадено правителство разполага с парламентарна подкрепа под 120 депутати, това би означавало означава негов провал и ще се наложи или формиране на ново управляващо мнозинство, или свикване на предсрочни избори. Радикалната левица СИРИЗА на Ципрас разполага заедно със своите коалиционни партньори от крайната десница "Независими гърци" със 162 места в парламента.

Бунтът от миналата седмица на най-лямото крило на СИРИЗА обаче намали подкрепата за кабинета на едва 123 гласа