Федералната служба на Русия за контрол над съобщенията, информационните технологии и масовите комуникации (“Роскомнадзор“) е поискала от „Млада гвардия“ - младежката организация на управляващата и основана от Владимир Путин партия „Единна Русия“, да проучи дали емотиконите в социалните мрежи не пропагандират нетрадиционни сексуални отношения.

Президентът Путин прокара преди две години законодателство, което преследва такава пропаганда сред непълнолетни. Ограничението бе остро критикувано от международни правозащитни организации и е приемано като репресия над хората с различна сексуална ориентация.

Повод за „Роскомнадзор“ да възложи новата задача на „комсомола“ са непрекъснато обновяващите се емотикони в социалните мрежи и в скайп. Основна цел на проверката са емотиконите, които фейсбук пусна в края на юни във връзка с провеждащите се в цял свят Pride-ове. А скайп например включи многоцветна дъга в новия си комплект емотикони, която е приемана за символ на движението за равни права на хомосексуалните.

Гей емотиконите на фейсбук

Атаката срещу емотиконите започна след запитване от губернатора на Брянска област Михаил Марченко, който бил възмутен от „гей символиката“ на емотиконите, пише „Известия“.

"Във връзка с вашия сигнал, а също и с високата обществена значимост на тази проблематика, „Роскомнадзор“ изпрати писмо до Общоруската обществена организация „Млада гвардия“ с молба да изготви експертиза дали в социалните мрежи се извършва пропаганда на нетрадиционни сексуални отношения сред непълнолетни. „Роскомнадзор“ ще използва експертното заключение, за да вземе мерки“, се казва в отговора на зам.-председателя на организацията Максим Ксензов до губернатора Марченко.

По закон „Роскомнадзор“ може да установява административни нарушения само с приложено експертно заключение. Този път такова се очаква от младежката организация на управляващата партия.

Координаторът на „Млада гвардия "Единна Русия“ Кирил Гринченко е казал пред „Известия“, че все още не са получили писмото, но че са готови да се отзоват и да помогнат.

По думите му, ако те открият, че емотиконите в социалните мрежи пропагандират нетрадиционни сексуални отношения, то ще бъдат предприети мерки.

Не е известно само как точно „Роскомнадзор“ ще поиска от фейсбук и скайп да променят своите емотикони.