Газът за потребителите може да падне до 30%, а на парното – до 20%. Това обяви водачката на евролистата на Реформаторския блок Меглена Кунева на пресконференция в четвъртък. Тя обясни, че за да се постигне това България трябва да се присъедини към Европейския енергиен съюз като негов основател. Така гарантирано ще се намали цената на енергията. 

"Вчера изпратих писмо до Доналд Туск (премиерът на Полша-б. р.), че Реформаторският блок е в основата на създаването на Енергийния съюз. Съюзът ще ни даде възможност Европа да договаря общо доставките си на газ, което е ключово и за индустрията, и за потребителите и непостижимо за отделните страни като условия. Той е стратегически за интересите на България", добави още Кунева.

Тя обясни, че ЕС ще подкрепя през фондовете си двустранните газови връзки, така че общата енергийна мрежа да стане факт. До 75% от стойността на тези връзки ще се поема от бюджета на Европейския съюз. Реформаторският блок се надява България да е сред основателите на Енергийния съюз, защото страната ни има нужда от мащаб, смята Кунева.

Във вторник Полша откри първата си реверсивна газова връзка от Запад. Тя е част от усилията на ЕС за по-голяма независимост на доставките от Русия след анексирането на Крим.  Разширяването на тази станция позволява капацитет на реверсивно подаване до 2,3 млрд. кубични метра годишно с потенциал за увеличение до 5,5 милиарда в случай на нарушаване на доставките.

При откриването премиерът Туск заяви, че събитията в Украйна превръщат енергийната независимост - не само на Полша, но и на целия континент - във въпрос с доста по-мащабно измерение от икономическия му аспект. Полша, която покрива две трети от потреблението си на газ от внос, главно от Русия, ще предложи на партньорите си от ЕС съвместно закупуване на течни изкопаеми горива.

Кунева публикува писмото до Туск във фейсбук: