БРЮКСЕЛ - Европейският парламент препоръча днес на Европейската комисия „сериозно да разгледа въпроса“ за евентуално спиране на европейското финансиране за България.

Препоръката не е правно задължителна и е част от доклад, с който евродепутатите освобождават комисията от отговорност за изразходването на бюджета на ЕС за 2012 г.

Докладчикът, германският християндемократ Маркус Пийпер (Европейска народна партия) обосновава предложението си с това, че у нас корупцията и слабостта на администрацията продължават да бъдат проблеми. Той се позовава на последния мониторингов доклад на Европейската комисия за правосъдието и вътрешните работи в България.

Пийпер „изразява дълбока загриженост относно липсата на напредък съгласно датиращия вече от седем години Механизъм за сътрудничество и проверка, продължаващото силно разпространение на корупцията и наблюдаваното в страната принципно затруднение за разпределяне на отговорности и коригиране на грешки.“

Той „призовава Комисията да възприеме решителна позиция по отношение на България и сериозно да разгледа въпроса дали при тези обстоятелства изобщо е възможно използването на средства на Съюза съгласно правилата."

Механизмът за сътрудничество и проверка, с който ЕС наблюдава реформите в правосъдието и вътрешните работи у нас, няма пряка връзка с еврофинансирането. То се управлява от регламенти, които се приемат за всеки програмен период.

Нищо обаче не пречи на Комисията да прекъсва, да замразява, или да отнема плащания, ако прецени, че са застрашени финансовите интереси на ЕС. Вече има прецедент, в който тя суспендира еврофинансиране за България след остро критичен доклад по механизма през 2008 година.