Тази седмица Бенедикт Къмбърбач се завръща в Лондон като Хамлет и верните му почитателки тръпнат в очакване. Първото публично представление в арт център „Барбикан“ е в сряда и докато едни са сред няколкото хиляди щастливки, сдобили се с билети миналата година, много други ще се редят от рано сутрин на касите, за да се сдобият с един от заветните 30 пропуска, които ще се продават всеки ден срещу 10 британски лири.

В. „Таймс“ съобщи, че арт център „Барбикан“ се подготвя за инвазията, като ангажира допълнителен брой охранители „да се справят с популярността на актьора“. 39-годишният англичанин се е превърнал в божество за огромна армия от фенки от най-различни държави, които наричат себе си Cumberbitches(„къмбърбичес“, ед. ч. „къмбърбич“ – игра на думи, която на английски означава „кучките на Къмбър“ по името на фамилията му Къмбърбач). Вманиачени по звездата от „Шерлок“ и „Игра на кодове“, те са готови да прекосят света само и само да зърнат любимеца си в образа на Хамлет по Шекспир.

Наскоро сайтът Cumberbatchweb посвети акаунта си в Туитър изцяло на препродажбата на билети на фенки, които дават мило и драго да гледат режисираната от Линдзи Търнър постановка. Строгите проверки на входа на театъра обаче може да се окажат пречка за хората, които са купили на черно пропуски. Зрителите ще трябва да представят личните и кредитните си карти, за да получат хартиените си билети, които през януари 2014-а бяха разграбени онлайн за броени минути и след това се продаваха в интернет за по 1500 британски лири.

Адвокатката Наоми Роупър, която притежава фенсайта Cumberbatchweb, отбеляза, че е „леко притеснена от проверката на самоличността. Тя може да създаде проблем на хората, които са преотстъпили срещу номинална стойност билетите си на свои познати. Мнозина си купиха билети веднага след като бяха пуснати в продажба, но за съжаление оттогава досега житейското им положение се е променило. Част от тях вече не могат да си позволят международен полет и затова са дали билетите си на фенове, които не притежават такива“. Роупър обясни, че феновете на Къмбърбач са от „8- до 80-годишни“ и са „предимно жени“.

„Те пристигат от САЩ, Русия, Австралия, Нова Зеландия, Токио, Перу и т.н., за да го видят“, допълни тя.

„Ню Йорк Таймс“ интервюира 19-годишната Къртни Боудън от Нова Зеландия, която трябвало да преодолее патологичния си страх от летене, за да пътува до Лондон за „Хамлет“. Друга фенка – Лиза Сирегар, ще пътува от Индонезия с още четири приятелки, но всички те все още не са получили визите си. Други, като калифорнийката Елиънор Тибо и нейните приятелки, пътуват към Лондон без билети за постановката и се надяват на чудо в последния момент.

Наоми Роупър разказва, че се опитва лично да разубеди всички хора, които смятат да нощуват на открито пред „Барбикан“, за да се сдобият с билети:

„И все пак мисля, че е неизбежно феновете да останат през нощта. Те биха направили всичко възможно да видят любимеца си на сцената“.

От управата на „Барбикан“ съобщиха, че няма да приемат подаръци за Бенедикт Къмбърбач и той няма да дава автографи.

„Хамлет“ ще се играе до 31 октомври.

Площад Славейков.