Два пъти вече прокуратурата в Пловдив не успява да привлече в качеството му на обвиняем за умишлена безстопанственост кмета на Карлово Емил Кабаиванов, съобщава "Правен свят".

Той е бил призован да се яви на 30 юли т.г., но внезапно постъпил в болница. Следващата дата била вчера - 4 август, но и тогава Кабаиванов влязъл в болница. Прокуратурата е определила още една, трета дата – 12 август, за когато кметът на Карлово и адвокатът му са уведомени.

Не е ясно дали ще бъде разпоредено принудителното му довеждане, ако и тогава не се яви пред разследващите.

Според прокуратурата в периода от април 2013 г. до април 2014 г. Емил Кабаиванов в качеството си на кмет не е положил достатъчно грижи за ръководенето, управлението и стопанисването на повереното му имущество. Това впоследствие е довело до разпиляване на имущество в размер на 22 849 лв.

Разследващите твърдят, че става дума за извършени финансови разплащания към три лица по оперативна програма "Околна среда 2007-2013" на МОСВ. Било установено, че въпросните три лица, които са били в близки отношения с кмета, никога не са посещавали работното си място в община Карлово, където били назначени, нито пък са извършвали дейности, свързани с парите, които са получавали.

Обвинението е квалифицирано като умишлена безстопанственост.