ГЕРБ ще номинира Константин Пенчев за конституционен съдия. Това каза в кулоарите на парламента шефът на парламентарната група Цветан Цветанов. Името на Пенчев е било обсъдено на заседание вчера.

"Името, което беше обсъждано на парламентарната група е това на Константин Пенчев. Смятаме, че ова е един достоен човек. Цялата група единодушно застана зад неговата номинация. Ще внесем това предложение", каза Цветанов.

Той допълни, че Реформаторският блок няма нищо общо с тази номинация и тепърва предстоят разговори с други групи за нея.

"Дори в морален план трябва да имаме консолидация. Смятам, че Косьо Пенчев е един достоен юрист", заяви Цветанов.

Досега Пенчев бе омбудсман, но преди ваканцията парламентът избра Мая Манолова (БСП). Пенчев се кандидатира за втори мандат, номирина от Реформаторския блок и подкрепен от ГЕРБ, но загуби чрез таен вот.

"Няма никакви сценарии и договорки."

Това каза Цветанов на въпрос дали изборът на Пенчев е е договорен заеднос избора на Манолова. Той допълни, че вече е разговарял с Пенчев и той е дал своето съгласие да бъде номиниран. Премиерът Бойко Борисов също подкрепял кандидатурата му. Пенчев бил единственото обсъждано име.

Цветанов заяви, че Пенчев ще бъде избран преди местните избори.

От БСП коментираха, че не са обсъждали дали ще имат своя собствена номинаця. Социалистите обаче смятат, че едва ли ще подкрепят кандидатурата на Пенчев, с което ще опровергаят съмненията за сделка с ГЕРБ.

Парламентът трябва да избере един член на Конституционния съд, който да влезе на мястото на Красен Станчев. Неговият мандат, както и на още трима съдии - двама, избрани от президента (Димитър Токушев и Пламен Киров), и един от квотата на върховните съдии (Благовест Пунев), изтича на 10 октомври.

Не е ясно кога президентът ще издаде указ за избраните от него двама съдии, а този от квотата на съдиите ще бъде по всяка вероятност определен от Върховния касационен съд. Трите върховни съдилища - КС, ВКС и ВАС се редуват в номинациите си според негласно споразумение, което досега винаги се е спазвало.