Напоследък НАСА подхранва сериозно фантазиите на хората. Съвсем наскоро космическата агенция обяви, че на далечната планета "Кеплер 452б" има много голяма вероятност да има вода, атмосфера и съответно живот. Сега новината е, че на съвсем близкия и все още твърде непознат за нас Марс, тече вода. За значимостта на тази новина Клуб Z потърси астронома доц. Алексей Стоев от Института за космически изследвания към Българската академия на науките.

доц. Алексей Стоев

- Г-н Стоев, Марс е най-близката планета до Земята, а чак сега разбираме, че там има течаща вода. Май твърде много не знаем още?

-  Не, не е сега. От пресконференцията на НАСА малко превратно се тълкува това нещо. Всичките мисии до планетата и още първите марсоходи показаха, че навремето там е течала вода. Там бяха открити русла на реки. Това са повърхностни форми, които ясно показват, че вода в течащо състояние в геоложката история на Марс е имало. Освен това бе открито, че водата там се намира под повърхността в замръзнало състояние поради ниските температури там. Тя е под тънък слой от марскианската повърхност. Големият  проблем е, че не е открита в течащо състояние, защото това е предпоставка за търсене на някакви примитивни форми на живот на микроорганизмено ниво. Затова на практика откритието е наистина добро. На снимките, които показаха специалистите от НАСА, се вижда, че по склоновете на този вулкан има нещо като воден поток. Има редица обстоятелства - поради ниската гравитация, поради това, че атмосферата на Марс е по-разредена, поради това, че температурата е ниска дори и през марсианското лято водата дори и разтопена е в по-различно състояние от земната. Но това откритие си е важно.

Въпреки това остава старата теза, че голямото количество вода там си е в ледено състояние. Тя на практика е скрита от слънчевите лъчи, които не могат да я разтопят. Това по всяка вероятност е станало, когато е имало драматични колизии на Марс. Предполага се, че тази планета е  била ударена от голям астероид, което на  практика е унищожило екосистемата, ако е имало такава. Нещо подобно се е случило и със Земята преди 65 милиона години. Тогава са изчезнали динозаврите и около 70-80 процента от тогавашните растения и животни.

Даже и да се е развил живот на Марс след удара, цялата геология на планетата  се е променила драстично и затова всъщност след падането на температурата, ледените повърхности остават скрити и се съхраняват. 

- И все пак, ако има вода там, тя вероятно би могла да се ползва?

- Да, така е. За да тече вода при температура под нулата, означава, че тя е доста солена. Иначе няма как да  е течна. Това означава, че бъдещите мисии до Марс ще трябва да я обезсоляват. Освен това би се получила кристализация във водния обем. Така че тамошните водоеми биха изглеждали по-различно от земните, дори и при повишение на температурата. Не бива да очакваме плискащо се безбрежно море. Колегите от НАСА малко се изхвърлиха с обявлението за "сензационно откритие". Всичко, което се коментира, ние го знаем. Оценките за замръзналата вода на Марс са съизмерими с тези на земните морета. Представете си Черно море да замръзне и да се покрие с тънък слой скална маса, която да го предпазва от разтопяване. Моите чувства  са противоречиви, защото няма нещо, което да е кой знае колко ново. 

- Но това увеличава шансовете там да има микроорганизми, нали така?

- Така е. Тук на Земята съществуват бактерии, които живеят при много по-ужасни условия от тези на Марс - соленост, температура и т. н. Но е въпрос на първоначални условия. Когато са възникнали микроорганизмите, все пак условията на  Земята са били много добри. Имало е вода в огромни количества. Имало е подходяща атмосфера и минерални вещества, които да захранват бактериите така, че те да еволюират. На Марс не знаем дали такива условия изобщо са съществували. Поне досега марсоходите не ни показват останки от живот. Възможно е те също да са замръзнали, но това ще стане ясно, когато можем да направим сондажи на по-голяма дълбочина.

- Може ли да има живот на Марс и сега?

- Възможно е. В няколко земни пещери такъв се открива при много странни условия - при липса на светлина и ниски температури има бактерии, които си имат метаболизъм. Така че е твърде вероятно и се предполага, че в тези ледени полета, които се намират под повърхността на Марс, би трябвало да има пещери, образувани от течащите в ледника води. Там би могло да има условия близки до тези, които имат някои микроорганизми на Земята.

- Наличието на вода не решава ли големият въпрос с горивото за мисиите до Марс?

- Да. Водата може да бъде разделена на кислород и водород. Това може да реши проблема с горивото както на приборите, които ще се движат по повърхността на планетата, така и да бъдат транспортно решение между Марс и Земята. Така че това от своя страна е добра предпоставка за бъдещи мисии. Казвам го с голяма доза условност, що се отнася до човешкото участие. Ние трябва да се научим да се предпазваме от космическата радиация, която е ужасно голяма. Това е сериозен проблем. Нас ни пази магнитното поле и атмосферата на Земята и затова ние сме се развили като биологичен вид под чадъра на биологични системи. Даже и космическите мисии до Луната попадат в магнитното поле на Земята и космонавтите не са имали проблем с космическата радиация. Но при полет до Марс трябва да се изработят методи за предпазване от нея. Това е основният проблем, а не транспортът, водата и храната. За тях има решения.

- Казвате, че тази новина не е чак толкова голяма, колкото сте очаквали специалистите, но става ли тази планета по-близка до Земята?

- Вижте, планетата с вода си е планета от земен тип. Тя дава полет на фантазията поне засега за това, че там може да има условия за живот и че тази вода би помогнала за човешките заселници на Марс при бъдещо колонизиране на планетата.

- Надеждите доста се увеличиха напоследък. Съвсем наскоро бе обявена новината за земеподобната планета Кеплер 452б!

- Тази планета е доста по-голяма от Марс. Там се предполага, че има много по-големи количества вода, тъй като се намира много по-близо до своята звезда. Наличието на океани и морета прави постановката за наличието на живот много по-различна. Там съществува атмосфера и вероятно - течна вода. Все още не можем да направим съвършен анализ на атмосферата, но е вероятно там да сме свидетели на преформатиране на атмосферата в следствие на наличието на живот и зелени растения. Масата на Кеплер е много по-голяма, отколкото тази на Марс и това предполага там да се задържат по-голямо количество газове и да се формира защитен слой, който дадат възможност да има течни обеми по повърхността. На Марс масата е по-малка, атмосферата е по-слаба и разстоянието от Слънцето е по-голямо. Това създава неблагоприятни условия за наличието на течаща вода.