Кой за кого се е подписал при регистрацията за партиите? Ирена Кръстева, доскоро собственик на "Нова Българска медийна група", и майка на кандидата за евродепутат от ДПС Делян Пеевски, е сложила подписа си в подкрепа на Съюза на комунистите в България.

Заедно с нея комунистите подкрепил Николай Банев, съпругът на кандидатката за независим депутат Евгения Банева.

Това показа проверка на водещите на сутрешния блок на Би Ти Ви, които взели ЕГН-тата им от търговския регистър и ги пуснали за проверка в електронния списък на ЦИК.

"Това е някаква инсинуация, свързана с кандидатурата на съпругата ми, следпървоаприлска шега...", реагира Банев, който обаче призна, че все още не е положил подпис под кандидатурата на съпругата си. Той щял да се обърне към адвокати, за да изяснят случая.

Всъщност, бизнесменът е един от многото, които откриха неочаквани за себе си политически пристрастия - т.е., че са сложили подписа си в подкрепа за една или друга партия, без да подозират. Камелия Нейкова, говорител на ЦИК, поясни, че тази проверка се прави за първи път, системата се ползва едва от вчера. ЕГН-тата с по десет единици или двойки, които излизат в подкрепа на различни партии, всъщност били тест за системата, оставен да действа, поясни тя. При другите случаи обаче следва да се сезират компетентните органи - комисията за защита на личните данни и прокуратурата. Шефката на комисията за защита на личните данни Виолета Шопова направи изявление, че това са тревожни факти, за които тя няма обяснение и ще има обяснение, когато изследват процеса.

Партиите са длъжни да предават в ЦИК събраните списъци в тяхна подкрепа и в книжен, и в огледален електронен вариант. Оттам те отиват за проверка в ГРАО.  ГРАО обаче проверява единствено дали името съответства на ЕГН-то, а не дали действително сте положили подписа си за тази партия.

Днес работна група на ЦИК ще разгледа всяка жалба за злоупотреба и фалшификация и ще ги препрати на прокуратурата, където са готови да реагират на всеки подаден сигнал. Според председателката на КЗЛД, санкциите могат да бъдат само административни - препоръка да се извадят фалшивите подписи от списъците, и евентуално глоба от 10 до 100 хиляди лева.

Подписите не могат просто да са вкарани от стари подписки, в които са участвали много от пострадалите, съобщи друг говорител на ЦИК - Александър Андреев - в студиото на Нова Телевизия. Тъй като подписките за евроизборите следват указанията на ЦИК, разработени 55 дни преди предстоящия вот на 25 май, единствения начин да се вкара човек без негово знание е да се фалшифицира и подписът му. Това вече е престъпление по Наказателния кодекс.

Адвокатът Александър Кашъмов обаче предупреди за възможностите за злоупотреба както със събирането накуп на такива огромни масиви с лични данни, така и с интернет-проверката в ЦИК. Той даде пример как един работодател може с ЕГН-тата на служителите си да провери дали са подкрепили някоя партия, тоест, да знае техните политически пристрастия.