Комисията за защита на личните данни вече има нов началник – избран в разгара на скандала с ЕГН-тата. Това е Венцислав Караджов, съпруг на червената депутатка Деница Караджова.

„ЦИК не е предвидила достатъчна защита на данните. Нивото на защита според мен не е достатъчно“, коментира аферата с подписките на политическите партии Караджов, след като беше избран на поста.

Парламентът одобри лесно новия състав на комисията, предложен от Министерския съвет. По закон тя се ръководи от председател и четирима членове, като мандатът на предишните шефове е изтекъл преди почти две години.

Председателят на парламента Михаил Миков, а по-късно при гласуване и пленарната зала отхвърлиха настояването на ГЕРБ точката да бъде отложена. Мотивът на хората на Бойко Борисов беше, че изборът трябва да се направи след изготвяне на правила за подбор и изслушване на кандидатите. Миков припомни, че мандатът на вече бившите членове на Комисията за защита на личните данни, ръководена до днес от Венета Шопова, е изтекъл още през 2012 г.

Според зам.-шефката на парламента Мая Манолова скандалът с ЕГН-тата е показателен за това колко навременна е смяната на членовете на комисията.

Новите членове на комисията са:
Венцислав Караджов – председател;
Цветелин Софрониев – секретар. Той беше и кандидат за депутат от БСП в изборите за Народно събрание миналата година.
Цоло Цолов – член;
Мария Матева - член;
Веселин Целктов – член. Последните двама идват от Държавната комисия за сигурността на информацията (ДКСИ).