Конфликтът в Сирия започна с рисуване на графити, за да се превърне в най-тежката хуманитарна криза от Втората световна война насам, обобщава Си Ен Ен.

Програмата прави хроника на събитията от февруари 2011-а, когато започва гражданската война, до 30 септември 2015 г., когато Русия започна да нанася удари от въздуха. За този период загинаха над 300 000 души, а 10,6 милиона, или почти половината от населението на арабската република, бе принудено да напусне домовете си.

2011 г.

Февруари

Докато Арабската пролет сваля правителства в Близкия изток, група деца в южния сирийски град Дераа са арестувани. Твърди се, че са измъчвани заради рисунки на графити по стената на училището. Надписът гласи "Народът иска да свали режима".

Март

Негодуванието на местните жители от арестите води до демонстрации. В цялата страна стотици хиляди хора протестират и настояват правителството да извърши реформи и пусне политзатворниците. Правителствените сили стрелят и убиват десетки протестиращи.

Юли

Докато правителството усилва репресиите, група офицери дезертират и създават Свободната сирийска армия. В обръщение, разпространено чрез YouTube, те твърдят, че хиляди войници са дезертирали вместо да стрелят, и обещават партизанска война срещу режима.

Август-октомври

Американски и европейски ръководители призовават Бшар Асад да се оттегли, като заявяват, че бъдещето на Сирия трябва да бъде решено от собствения й народ.

Октомври

Русия и Китай налагат вето на резолюция на Съвета за сигурност на ООН, внесена от САЩ и призоваваща за незабавно спиране на насилието и незабавно налагане на санкции. По същото време няколко опозиционни групи създават Сирийски национален съвет, чиято цел е да свали Асад.

2012

Януари-февруари

Камикадзета убиват 44-ма души в Дамаск при атентат, който според правителството носи белезите на "Ал Кайда". Лидерът на групировката Айман ал Зауахири поздравява сирийците, че са започнали джихад. В това време хиляди бунтовници се присъединяват към по-крайни групировки, действащи в страната. Сред тях е "Джабхат ан Нусра", която е тясно свързана с клона на "Ал Кайда" в Ирак.

Април

Бившият шеф на ООН Кофи Анан посредничи за план за примирие, призоваващ за спиране на насилието и започването на политически процес за край на кризата. Планът обаче така и не се осъществява.

Юни-юли

От Комитета на ООН за защита на човешките права обвиняват сирийските власти в престъпления срещу човечеството. В Йордания е открит лагерът "Заатари", който подслонява хиляди бежанци, спасяващи се от Сирия.

Август

Американският президент Барак Обама заявява, че Башар Асад ще престъпи "червената линия", ако използва химически оръжия срещу собствения си народ. Според експерти режимът в Дамаск развива една от най-напредналите програми за химически оръжия в арабския свят.

2013

Февруари

60 000 души вече са загинали в конфликта, а над 1 милион са напуснали страната. САЩ обещават да изпратят храни и медикаменти, но не и оръжие, за сирийските бунтовници. Целта е да се ограничи влиянието на радикалните ислямистки групировки в страната.

Пролетта

"Ислямска държава в Ирак и Сирия" (ИДИС) обявява появата си в Северна Сирия, като превзема град Рака. Групировката се ражда през 2004 г. като "Ал Кайда" в Ирак", а две години по-късно сменя името си на ИДИС. Тя е оглавявана от Абу Бакр ал Багдади и се бори за налагане на стриктна ислямистка идеология в контролираните от нея територии.

Май

ЕС вдига оръжейното ембарго срещу Сирия. Дадена е зелена светлина европейските държави да доставят оръжия или да обучават бунтовнически групировки заедно със Саудитска Арабия, Катар и други страни. Русия пък снабдява с оръжие сирийския режим. Бойци от проиранската ливанска групировка "Хизбула" се стичат в Сирия, за да окажат подкрепа на режима, който е техен съюзник.

Август

Хиляди хора са убити при предполагаема атака с химически оръжия срещу контролирани от бунтовници покрайнини на Дамаск. Обама иска от Конгреса разрешение за удари срещу Сирия.

Септември

Американските удари изглеждат неизбежни. Американският държавен секретар Джон Кери заявява, че Башар Асад трябва да предаде всички свои химически оръжия на международната общност до седмица, за да избегне атаките. Русия веднага предлага тези оръжия да бъдат поставени под международен контрол. Така поне за известно време ударите се отлагат.

2014

Февруари

Жертвите в сирийския конфликт са вече 140 000. Започва втори кръг преговори между сирийското правителство, опозицията и световните сили. Отново няма резултат.

Юни

ИДИС обявява независима държава в Ирак и Сирия. Създаден е халифат, простиращ се от Западна Сирия до Източен Ирак. Групировката се преименува на "Ислямска държава" (ИД) и провъзгласява Абу Бакр ал Багдади за един от лидерите на новата държава. Декларацията е разпространена, след като ИД превзема Мосул, втория по големина град в Ирак.

Август

ИД обезглавява американския журналист Джеймс Фоли. Разпространено е видео, направено в град Рака. Фоли е първият от няколкото западни журналисти и хуманитарни работници, убити от групировката в разстояние на няколко месеца. Убити са също Стивън Сотлоф, Дейвид Хейнс, Алън Хенинг и Питър Абдул-Рахман Касиг.

Септември

САЩ започват да бомбардират обекти на ИД в Сирия, включително крепостта й в Рака. В ударите участват също Саудитска Арабия, Йордания, Бахрейн и ОАЕ.

2015

Януари

Кюрдски бойци, подкрепяни от американските въздушни удари, си възвръщат контрола върху сирийския град Кобани, на границата с Турция. Това става след близо 4-месечна битка срещу ИД.

Май-август

ИД превзема древния град Палмира и взривява уникалните му руини - хилядолетните храмове и светилища. В древния амфитеатър са екзекутирани десетки хора. Обезглавен е Халед Асад - главният археолог на Палмира, отказал да разкрие къде има съкровища.

30 септември

След усилване на военното си присъствие в продължение на няколко месеца Русия започва въздушни удари срещу бунтовниците.