НИЯ КАРАДЖОВА

Университетите ще имат право на търговска дейност, ако тя е свързана с основните им занимания – образование и научна продукция. Това е част от внесено неотдавна предложение за изменение на Закона за висшето образование. Предложението е на бившия ректор на УНСС и депутат от АБВ проф. Борислав Борисов, но се подкрепя от МОН.

Идеята е университетите да могат да развиват стопанска дейност, като примерно извършват научни изследвания по поръчка на частни фирми и граждани. В момента например уникална апаратура в Медицинсккия университет стои почти неизползвана, тъй като според сегашния закон тя може да се ползва само за научни цели. В същото време тя има възможности да прави изследвания за генетични заболявания, като например наследствения рак на гърдата, заради който Анжелина Джоли предприе превантивна операция преди време. Могат да бъдат тествани и храни и напитки за влиянието им върху човешкия организъм, разказва ректорът на Медицинския университет проф. Ваньо Митев, председател на Съвета на ректорите. Именно съветът е инициатор на част от тези промени. Друга от тях ще позволи университетите да извършват обучения на възрастни хора по поръчки на бизнеса. Ако обучението е по туризъм, няма да има пречка университетът да си открие дори хотел и студентите да карат практическото си обучение в него, разказват експерти от МОН. Продуктите на научната дейност на университетите също ще могат да се продават свободно. 

Тази промяна ще бъде вкарана в закона за висшето образование преди второ четене заедно с измененията, предложени от МОН. Съгласно едно от тях ще бъде спрян приемът по откровено слаби специалности в тези университети, чиито студенти имат проблеми с реализацията и трудно намират работа след завършването. Новината обаче е, че МОН ще направи промените по-скоро, отколкото ректорите очакваха – веднага след първи януари догодина. „Новият бюджет за образование е правен с разчети на слабите специалности в някои университети да бъде спряно финансирането и държавата да откаже прием. Тези, които се намират по средата, ще бъдат с намалено финансиране, като спестените пари ще отидат при онези, които се представят най-добре“, казват от МОН.

Плановете са до 2018 година половината от субсидията на университетите вече да бъде не на брой студенти, а на базата на качеството. Планира се приемът по икономика например да бъде спрян в около две трети от университетите, които сега предлагат подобно обучение. Същото важи и за специалност „Администрация и управление“. Няма обаче да има спиране на приема в специалности, които се смятат за стратегически – например „Педагогика“ или „Математика“, в която сега учат едва 600 души.