Въпреки екстремно ниските температури и месеците на тъмнина, Антарктида все пак е място, където парите имат значение. И тук идва банката Wells Fargo, пише Mental Floss.

Финансовият гигант е инсталирал там свой банкомат през 1998 г. Той е вписан и в Книгата на рекордите "Гинес" като най-южно разположената машина за пари в света.

Банкоматът се намира на станцията „МакМърдо“, която е и най-големият научен център на континента. В зависимост от сезона нейното население варира между 250 и 1000 души. И както във всяко общество, търговията има значение. В малката ѝ затворена икономика има кафенета, магазини, барове и поща. В някои от тях се приемат само пари в брой, а други имат изискване за минимална сума за плащане с карта, която не може да бъде достигната, ако искате да купите само някои дребни неща.

От Wells Fargo са обучили екипа на станцията така, че да прави дребни ремонти в случай на нужда. В действителност банкоматите са два, но винаги работи само единия от тях, за да може другият да се използва за резервни части, ако се наложи. На всеки две години машините минават пълно сервизно обслужване, като банката командирова екип, за да ги ремонтира и обнови спрямо последните технологии за сигурност.

Въпреки че станцията "МакМърдо" е близо до територията на Нова Зеландия, банкоматът дава само американски долари. Който иска да ги обмени, трябва да се разходи на 3 км до базата "Скот".

Дали няма риск от източване на банкомата, ако някой си постави за цел всеки ден да тегли дневни лимит? От съображения за сигурност Wells Fargo не казва с колко пари се зарежда машината, но обръщат внимание, че тя е оборудвана с видеокамера.