БЕРЛИН – Ангела Меркел е подложена на остра критика заради вчерашното си посещение в Истанбул, където разговаря с президента Реджеп Ердоган и премиера Ахмет Давутоглу, но не и с представители на опозицията. Така канцлерката дала рамо на правителствената Партия на справедливостта и развитието (ПСР), основана от Ердоган. Макар като президент да няма право на партийни пристрастия, той участва дори пряко в предизборните битки на ПСР. На 1 ноември в Турция се провеждат предсрочни парламентарни избори.

Истината е, че Меркел се запъти към Турция заради бежанската вълна и в никакъв случай като агитаторка на ПСР. Това го знаят и политическите й противници, но публично говорят друго.

Турция е ключова държава при решаването на бежанската криза. На нейна територия са над 2 милиона сирийски бежанци и още 500 000 от Ирак. От Турция мигрантите поемат към Европа.

При разговорите си с Ердоган и Давутоглу Меркел обеща да се ангажира за въвеждане на визови облекчения за турски граждани, за отваряне на още две глави по преговорите за членство в ЕС – икономика и правосъдие, както и финансова подкрепа, за да се гарантират нормални условия за живот на бежанците и така те да не поемат на Запад.

Европейската комисия вече прие план за действие, който включва и 1 милиард евро за Турция заради бежанците. В Истанбул Меркел отиде и с германски дар – Анкара ще получи от Берлин 500 милиона евро. Домакините обаче предявиха далеч по-големи претенции – Турция да получи от Брюксел 3 милиарда евро.

На критиките към Меркел заради посещението й в Турция пръв отговори вътрешният министър християндемократ Томас де Мезиер, който заяви снощи по националната телевизия А Ер Де:

“Турция държи ключа за решаването на бежанската криза, тъй като от нейна територия тръгва най-големият поток мигранти. Нужно е да се намери баланс между европейските, германските и турските интереси. Не можем неизменно да сме върху морален постамент и да поучаваме целия свят как да се спазват човешките права.”

Подобно мнение изрази и генералната секретарка на Социалдемократическата партия Ясмин Фахими:

“Дори при крайно трудни външнополитически предпоставки и големи проблеми в турската вътрешна политика няма друг път за решаването на бежанската криза, освен тясно сътрудничество с Анкара.”

Остра критика към Турция и косвена към Меркел заради визитата й в Истанбул отправи лидерът на "зелените" Джем Йоздемир, самият той от турски произход:

“Трябва да се знае, че г-н Ердоган нарежда арести на политици, колеги на Меркел, също и на журналисти. Неговите маши ги смазват от бой. Извършват се и палежи на офиси на опозиционни партии. Това е днешната действителност в Турция. На Ердоган трябва да му се каже, че Турция се нуждае от демокрация, от свобода на изразяване на мнения. Най-сетне тази страна трябва да гарантира и религиозни свободи, включително и за християните в Турция.”

Герда Хаселфелд, депутатка от баварския Християнсоциален съюз (ХСС), заяви за в. “Ди Велт”:

“Не бива да даваме прекалено големи обещания на  Турция. Приемът й в Европейския съюз не е на дневен ред. Налице са огромни дефицити при спазването на основни права, особено при свободата на мнения и на пресата. Същевременно обаче е вярно, че ако не водим разговори със съседките си и не работим с тях в тясно сътрудничество, няма да ни се удаде да създадем такива условия за хората в тяхната родина, че те да не поемат по пътя на изгнанието.”