"Братя муджахидини от всички земи и всички групировки, изправени сме пред агресия от Америка, Европа и Русия, така че от нас зависи да се вдигнем като един от Източен Туркестан до Мароко", зове в туитър главатарят на "Ал Кайда" Ал Зуахири. И продължава:„Американците, руснаците, иранците, алавитите и „Хизбола“ координират своята война срещу нас – толкова ли не може да прекратим борбата помежду си и да насочим дейността си срещу тях“

Експертите сега уточняват кога точно е направено обръщението, но е ясно, че е след като Русия започна на 30 септември да нанася удари от въздуха в Сирия.

Т.нар. Ислямска държава вече обяви джихад (свещена война) срещу Русия и Запада. Дори в събота побърза да обяви, че тя е свалила над Синай руския самолет с туристи. Сега интересното е - според специалистите по тероризма и Близкия изток, че Зауахири се сближава с Ал Багдади.

Независимо, че само преди два месеца "Ал Кайда" обяви, че не признава халифата на джихадистите от "Ислямска държава", нито техния лидер Абу Бакр ал Багдади, призивът за обединение и тотална война срещу САЩ, Русия и Запада като цяло се смята за сближаване между двете терористични организации.