С гласовете на ГЕРБ и ДПС парламентът отхвърли на първо четене предложение на Реформаторския блок (РБ) за промени в закона за БНБ. В тях се предвиждаше да се сложи таван на заплатите на служителите в централната банка и да се отмени сегашното положение, при което възнагражденията се определят спрямо средните заплати в сектора. Измененията касаеха още Комисията за защита на конкуренцията, Комисията за финансов надзор и др.

Мартин Димитров (РБ) аргументира предложението с това, че независимостта на един регулатор не означава, че неговото ръководство може само да си определя заплатите. Той изтъкна, че ръководителите на регулаторите нямат по-големи отговорности от тези на шефа на НС, на премиера или финансовия министър. Димитров допълни, че преди фалита на КТБ не се е знаело какви възнаграждения се получават в БНБ.

Шефът на бюджетаната комисия на НС Менда Стоянова (ГЕРБ) заяви, че не подкрепя предложението. Според нея не бива случаят "КТБ" да се използва , за да се съсипва БНБ.

 

 

"БНБ е институция, която се самоиздържа и не е на издръжка на националния бюджет. БНБ осъществява дейност в банковия сектор, а на всички работещи там заплатите са над средните на други финансисти“, заяви Стоянова.

Според нея предложението за промяна прилича на нихилизъм.

Димитров репликира Стоянова, че не може премиерът да взема по-малко пари от члена на един регулатор. Според него шефовете на БНБ "могат да си сложат заплата от 1 млн. лв. и нищо не ги спира".

"БНБ отказаха да ни кажат какви заплати вземат, за това отиване на съд с тях. Има валутен борд в България в такива условия една централна банка има много по-малко работа“, коментира Димитров.

Стоянова упрекна Димитров популизъм.

"Колеги опитайте се да се спрете от време на време от популистки изказвания. БНБ не е държавен орган, а е със специален статут, тя се намира в приходната част на бюджета. Ще помоля премиера да ни предостави информацията за своята заплата, за да я сравним с тази на народните представителите“, каза Стоянова, изтъквайки, че заплатите на депутатите също са по-високи от тази на премиера.

Според нея не е нормално един надзорен орган, който следи дали е защитен интересът на вложителите, да взима в пъти по-ниски заплати от работещите в търговските банки.

Алиосман Имамов (ДПС) се обяви за създаване на система за това колко струва трудът в публичния сектор.

"Когато става дума за цената на труда в публичния сектор е необходимо да сме наясно за значимостта му – колко е значим трудът на премиера, на председателя на НС, на президента, оттам на всички чиновници в агенции и комисии. В конкретния случай с БНБ не ни се позволява да правим това. БНБ е независима институция. БНБ няма задължението дори да праща в Народното събрание своя бюджет за утвърждаване, а само задължение да информира парламента за този бюджет“, каза той.

И изтъкна, че БНБ е била донор на държавния бюджет в много случаи. Имамов коментира факта, че РБ и БСП са едно мнение по въпроса за заплатите в БНБ по следния начин:

"Когато става въпрос за БНБ, не се различава левият от десният популизъм",