България ще приеме 100 бежанци от Гърция и Италия тази година съгласно европейска схема за солидарност със страните-членки под силен миграционен натиск, реши правителството.

През идните две години страната ни трябва да приеме съответно 500 и 702 лица от споменатите държави, се казва в негово решение от сряда.

Схемата, одобрена с квалифицирано мнозинство от държавите-членки на 22 септември, предвижда пренасочване на общо 120 000 нелегално влезли в Гърция и Италия мигранти от Третия свят, които отговарят на условията за получаване на международна закрила, в рамките на две години.

Против това решение гласуваха Румъния, Словакия, Унгария и Чехия, но Европейската комисия твърди, че те са длъжни да го изпълнят. Четирите страни твърдят, че Договорът на ЕС не позволява то да им бъде налагано, тъй като въпросите,  която засяга са от изключителна национална компетентност. Не е изключено въпросът да стигне до Съда на ЕС.

България подкрепи схемата, като главният аргумент на правителството беше, че като страна на южната граница на ЕС, може един ден самата тя да се нуждае от такава солидарност. 

Това е втората схема за преместване на мигранти, която ЕС прие, позовавайки се на член в Договора от Лисабон, който предвижда действия на общнстта за солидарност с държави в криза.

По предишна, също двугодишна схема за пренасочване на 40 000 мигранти от Гърция и Италия, страната ни трябва да приеме още 450 души.

Досега ЕС е пренасочил общо 116 бежанци - 86 от Италия към Швеция и 30 от Гърция - към Люксембург.

Те са регистрирани като пристигнали в Италия и в Гърция, но Швеция и Люксембург ще решават техните молби за международна закрила, съобщи вчера Европейската комисия.

Това е изключение от европейското законодателство за убежището, т.нар. Дъблински регламент. Той изисква по правото на мигранта на убежище да се произнася страната, в която той за първи път е стъпил на европейска територия.

Комисията и много лидери на държави-членки обявиха този регламент за "умрял" още в началото на миграционната криза, защото той стовари непосилен натиск върху граничните страни от Южна Европа. Механизмите за солидарност открито заобикалят регламента. Въпреки критиките към него до момента никой не е предложил с какво той да бъде заменен.