Как можеш да имаш доверие на някой, който изглежда като клошар в собствения си кабинет. Или на пожарникар без техника.

Това каза тази сутрин по Нова тв Галентин Грозев, шефа на единия от полицейските профсъюза - Синдикален алианс "Сигурност" на МВР. Така той отговори на въпроса за ниското доверие на обществото към системата.

Нормално е да го видиш като гащник по улиците, защото от 4-5 години не е получавал униформа. И си купава някакви униформи от пазарите. Той не изглежда и в собствените си очи, каза полицаят.

След големия полицейски протест вчера Грозев специално подчерта, че целта не е да се получат оставки.

Не желаем оставки на един политик или друг. Ще дойде следващият, една година ще се учи и после пак ще прави грешки. Не, ние държим този, който си е на мястото и може, да си работи. 

Той попита дори хипотетично да подкрепят предложенията на министър Владислав Горанов - с какво орязването на обезщетенията при пенсия ще подобри услугата на сигурността. "Това е важното - как да подобрим услугата на сигурността, а тя няма да стане с рязане на социалния пакет", смята Грозев.

"Да си го кажем честно - ние си купуваме всичко. Просто и ясно казано. Наскоро нямаха парно СДВР, нямаха осигуряване на отопление на други места. Граждани подаваха жалби, защото им било студено. Това са гадни битовизми. Мен ме е срам като полицай да го кажа", допълни Грозев.

Той продължи изреждането, че някои сгради не им работят асансьорите.

"Ще кажат: вие сте дебели, ще отслабвате. Ама има болни граждани - него как да го качиш, и той ли да отслабва?", попита синдикалистът.

В студиото беше и бившият директор на "Престъпления срещу личността" Ботьо Ботев, който се включи, че мерките трябва да се делят на краткосрочни и дългосрочни.

"В началото още един младеж да се оцени дали нещо става от него. И дали ще стане. Кой в момента прави това? А колко пари влага държавата в него", попита Ботев.

Грозев обобщи, че в в рамките на последните дни са подадени 1500 рапорта, а за годината се очаква да са около 4000. Той даде пример, че същата територия на страната преди годни е била насищана с около 70 000 служители, докато днес стигнат до 47 000. Цели райони остават без охрана, подчерта шефат на САСМВР.