Гърция ще бъде напълно парализирана днес заради 24-часова стачка, свикана по призив на двата най-големи синдиката в страната - Общата конфедерация на труда ГСЕЕ и федерацията на държавните служители АДЕДИ. Протестът е срещу готвените от правителството промени в пенсионно-осигурителната система и мерките за увеличаване на данъците и намаляване на пенсиите, които са условие за получаване на финансова помощ в рамките на третия спасителен пакет от 86 милиарда евро.

Синдикатите обвиняват кабинета, че е изоставил предизборните си ангажименти и че продължава политиката на безнаказани икономии и бедност, прилагайки новото кредитното споразумение, в което са записани непосилни условия, изготвяйки законодателни актове, унищожаващи предоставянето на каквато и да е социална сигурност.

Ироничното е, че кабинетът на Алексис Ципрас подкрепя днешната стачка. Тя щяла да укрепи позицията на Атина в разговорите с кредиторите.

В протеста участват служители от държавния и частния сектор, работещите в министерствата, данъчните служби, осигурителните и застрахователни фондове и каси, общините, банкови чиновници, преподаватели, търговци, адвокати, лекари, фармацевти и заетите в градския транспорт. Блокирани ще бъдат метрото и електрическата железница в Атина, а също градските автобуси, тролеите и трамваите. Морският транспорт ще спре напълно, а корабите ще останат в пристанищата. Анулирани са полети до гръцките острови на авиокомпанията „Олимпик еър”. Музеите и археологическите комплекси също ще бъдат затворени.

Журналистите също ще участват в стачката, като медиите ще излъчват единствено новини и ще информират за хода на стачката и за планираните протестни митинги.

Стачката е първият тест за правителството на премиера Алексис Ципрас, чиято партия СИРИЗА спечели изборите през януари с обещанието да сложи край на строгите икономии. По-късно Ципрас се съгласи да приложи непопулярни реформи, за да сключи споразумение за трети спасителен заем и така да избегне фалит на страната, припомня "Ройтерс". Два месеца по-късно СИРИЗА отново спечели предсрочните избори, но обеща да се бори, за да ограничи негативните ефекти от новото споразумение с международните кредитори.

Преговорите с ЕС и Международния валутен фонд (МВФ) бяха подновени в сряда.