Полицейските протести стихнаха с оттеглянето на т.нар. поправка Горанов от закона за държавния бюджет за догодина. След като цяла седмица униформени блокираха централни улици и кръстовища в страната в защита на 20-те си заплати при напускане, бе дадена заявка, че темата с реформата в МВР пак ще бъде поставена на масата, но чак в средата на следващата година. Дотогава синдикати и управляващи заедно ще дебатират по предложенията.

Във ведомството на Румяна Бъчварова не са обсъждали рязко орязване на обезщетенията от до 20 заплати, които служителите в силовите структури получават при прекратяване на служебното правоотношение, на 10, каквото бе заложено в предложенията на финансовия министър Владислав Горанов, споделиха от екипа на Бъчварова пред Клуб Z. Самата тя неотдавна заяви, че това, което се случи не било нейната реформа.

В МВР имали идея, ако тези обезщетения ще бъдат намалени, то това да става плавно в петгодишен период. - От 20 на 18, после на 16, 14, 12 и 10, като нововъведението да важи за новопостъпващите на работа в силовите структури, не за тези, които вече са на служба и са подписали договори по старите условия. 

От ведомството споделили тази си идея с финансовия министър, но вече било късно - неговата реформа вече била внесена. Въпреки това Горанов я харесал и не било изключено да залегне в новите предложения, които ще се обсъждат със синдикатите в МВР.

Самостоятелен ход на Горанов било и предложението за отмяна на допълнителното възнаграждение от 2 на сто върху основното месечно възнаграждение за всяка година стаж. В момента работещите в силовите структури получават допълнителни пари, но не повече от 40 на сто от заплатата си. В МВР не одобрявали такова предложение и не смятали да го правят при новите обсъждания.

Екипът на Бъчварова не се е отказал и да "префасонира" т.нар. чантаджии в редови чиновници. Сава въпрос за онези служители, които не работят в рискова среда като униформените по улиците, пожарникарите и пр., но се ползват от благините на първа категория труд и останалите социални продобвки, които системата им дава.

По щат те са 5500 души, реално заети са 4500, разказаха от МВР. Ако тази реформа се осъществи, на година ще се спестяват между 15 и 20 млн. лв. от осигуровки. Според ръководството при прехвърлянето всички чиновници трябвало да получат обезщетенията си, отново по силата на правилото, че не може в хода на службата им едностранно да се променят условията на работа, но пък тези обезщетения бързо щели да бъдат избити от спестените осигуровки.