Семейство Николай и Евгения Баневи се впускат  в нова инициатива. Фамилията, която често се оплаква от икономически и политически репресии, ще прави Евразийски клуб, който трябва да е нещо като алтернатива на Евроатлантическия.

Учредяването ще е на 22 декември, в него според Банев трябва да се включат "всички слоеве на българското общество - от студенти до приложници, професори, академици и т. н."

През последните години България водела политика на геноцид спрямо източните страни, изгубила всичките си пазари и сега било време българският бизнес да се обърне отново на Изток.

Аргументацията на Николай Банев на пресконференция в БТА: "Евроатлантическата ориентация доказа, че чрез нея България не е в състояние да осигури висок жизнен стандарт на населението си". Той разкритикува политическата и икономическата обстановка в страната. Тя била добра само за "малки прослойки близки до управляващите и, разбира се, на олигархични кръгове, които натрупаха милиарди на гърба на дребния и средния бизнес, който няма възможност да въстане". Тази реторика, по-близко до някой крайно ляв лидер принадлежи на крупен собственик, самият често определян като олигарх. 

Стана ясно, че икономическото начинание нямало никаква партийна подкрепа. Пазарите, които се преследвали били на държавите от ОНД, в които влизат Беларус, Таджикистан, Узбекистан, Киргистан и т. н.

На пресконференцията начинанието на семейство Баневи беше подкрепено на чист руски език от Валерий Мигиров, представен като първи зам.-председател на Търговско-промишлената палата на Израел. За него Банев на няколко пъти уточнява, че не е руски гражданин. Превеждаше Евегения Банева, която скромно уточни: "Руският ми е едва четвърти език".

Докато представяше идеята Банев често объркваше "евразийски клуб" със "евразийски съюз". 

Той разви и идеята как България може да стане обект на завист от Сингапур и Хонконг. Ако бъде мост и използва облекченията хем от Европейския съюз, хем от Евразийския.

"Тогава ще видите какъв бум, скок, взрив ще стане. И Сингапур, и Хонконг ще почнат да ни завиждат", заключи той.

Преди седмици Банева отново се оплака от политически репресии спрямо семейния бизнес, даже направо обяви, че я е страх да остане със семейството си в България. Поводът беше избухнала пред офис на фамилията пиратка и разрушаването на обявения за незаконен басейн на "Русалка". На евроизборите Евгения Банева се пробва като независима кандидатка.

През последните години Баневи влизаха в новините заради сблъсъците си с правосъдието заради неплащане на данъци на фирмите на фамилията и обвиненията срещу ГЕРБ. Според Банева партията на Бойко Борисов подлагала на репресии нея и съпруга й, за да им вземе бизнеса. Банева беше осъдена условно, тъй като прекъснала въздушен електропровод, който минавал през курортния комплекс Русалка, който е собственост на семейството, но впоследствие присъдата беше отменена. Фамилията водеше и битки с община Каварна и кмета Цонко Цонев, който се опитваше да гарантира свободен достъп до плажната ивица на туристическия комплекс.

Ако се съберат информациите по медиите, посветени само на светския живот на “звездната двойка”, вероятно те биха оформили няколко десетки дебели тома. Баневи охотно споделяха всякакви подробности за обувките си, колите си, чантите си, спалните си и т.н.  Същевременно отбягваха темата как Николай Банев се е сдобил с първия си милион и какво се е случило по времето на масовата приватизация.
Преди няколко години слух прати фамилията в емиграция в Южна Африка. Той обаче се оказа силно преувеличен.